Geçen hafta biraz Metaverse‘ten bahsettim, uzmanı olmadığım bir konuda ahkâm kesmek değil amacım ancak çok ilgimi çeken ve bir o kadar da gündemde yer alan bir konu olduğu için biraz daha detaylandırmak istiyorum.
Teknoloji şirketleri Metaverse ile fiziksel dünyayı ele geçirmek istiyor gibi bir his var bende.
Facebook’un yapmış olduğu atak ile hem adını hem de artık bundan sonraki yol haritasını değiştirmesi, trilyon dolarlık şirketlerin buraya e kadar önem verdiklerini ve buradan büyük kazançlar elde etmeyi beklediklerini gösteriyor.
Aslında Metaverse konseptinin uzun yıllardır var olduğunu biliyoruz. Second Life ve The Sims’i düşününce bu konuda bana hak vereceksiniz.
2018 yapımı bir Steven Spielberg filmi ‘Ready ,Player One’ filminde de Metaverse’ün bugünü anlatılmış; izlemeyenlere tavsiye ederim.
Sürekli olarak teknolojik yenilikler sunan ve bundan para kazanmanın yollarını arayan şirketler için Metaverse büyük ilgi gören bir yenilik oldu ve sürekli yatırım yapılıyor.
Mesela Mark Zuckerberg şirketini tamamen metaverse şirketine dönüştürmek istiyor ve Facebook’un adını da Meta olarak değiştirdi.
Zuckerberg metaverse’ü sadece ekrandan bakılarak yaşanan bir ortam yerine “içinde yer alınabilecek” bir internet olarak tanımlıyor
Teknolojinin her türlü yeniliğinin doğduğu yer olarak kabul edilen Slikon Vadisinde de metaverse kavramı birçok firmanın bu konuda içerik ve hizmetler üretmek için hareket geçmesine yol açıyor.
Microsoft, NVidia, Unity Software bunlardan bazıları ve ayrıca oyun yaratan firmalar bu konuda da çalışmalarını hızlandırdı.
Epic Games’in Fortnite adındaki oyunu kendisini metaverse’ün bir parçası olarak tanımlıyor.
Oyun demişken, hemen geçtiğimiz aylarda açıklanan bir raporda yer alan bazı rakamları da buradan paylaşmak istiyorum:
Araştırma şirketi Sensor Tower’ın raporuna göre 2021 yılının ilk yarısında App Store ve Google Play Store’daki uygulamalara 64.9 milyar dolar harcandı.
2020 yılının aynı dönemine göre %24.8’ilk bir artışa denk geliyor bu rakam.
Yılın ilk yarısında 72,5 milyar mobil uygulama indirme işlemi gerçekleşirken geçen yılın aynı döneminde 71,3 milyar olarak gerçekleşmiş.
Mobil oyunlarda küresel tüketici harcamaları ise 2021 yılının ilk yarısında %17,9’luk artışla 44.7 milyar dolara ulaştı.
Bu kadar rakamı , sadece mobil oyun ve uygulamalardaki pazarın büyüklüğü hakkında bir fikir sahibi olunması için paylaştım.
Teknoloji firmalarının ve bunlara içerik üretenlerin veya donanım üreticilerinin trilyon dolarlık firmalar haline gelmesine şaşırmamak gerekiyor.
Yine metaverse konumuza dönelim, burada yaratılacak olan artırılmış gerçeklik ile internetin bir sonraki fazına geçişin sağlanması konusunda çok fazla şirketin katılımını ve gelişmeleri görmeye devam edeceğiz.
Metaverse kriptolarının neden bu kadar popüler olduğunun ve bunların içerisinde yer alacağı ve belki eşimiz, sevgilimiz veya arkadaşlarımız ile buluşacağımız, keyif alacağımız bir konser biletini satın almak için kripto paraları kullanacağımız ya da bu sanal gerçeklik ortamında tanışacağımız, ancak fiziki ortamda birbirimizi tanımadığımız; avatarlarımızın kuracağı bir sosyal ortamda bulacağız kendimizi…
Avatar yaratma konusunda birkaç yazı okurken TV de bir Art Direktör olan konuşmacının söylemiş olduğu kelime kucağımda kaldı; adını hatırlayamadığım için buradan paylaşamadım ancak ‘aslında vücutlarımız da ruhlarımızın birer avatarı değil mi?’’ demişti. Çarpıcı gelmedi mi size de?
Uzun lafın kısası burada daha çok gidilecek yol ve gittiğimiz yolun sonunda belki de fiziksel dünyada elde edemediğimiz özellikler ile “donatacağımız” avatarlarımız ile yer alacağız. Ya da elde etmek istediklerimize ulaşmak için oyunların içerisinde yer alıp o oyunun kahramanları haline geldiğimiz bir dünyaya doğru evriliyor teknoloji dünyası.
Üzerinde çalışılan içerik ve donanımlar ile birlikte sanal ortamda da yaşanan sanal gerçekliklerin fiziksel hislerini bize satacak olan donanımlar kıyafetler de kullanımımıza sunulacak; bir kısmı çoktan başladı bile.
Ben de merak ediyorum işin sonunun nereye varacağını… İzleyelim ve yaşayalım, görelim.
Herkese iyi bir hafta sonu diliyorum.