Gökyüzündeki Parlak Yıldızlar…

0
368

Son iki gecedir gökyüzünde parlayan yıldızları izliyorum. Birkaç gündür, sert, soğuk esen rüzgârlar ve koyu bulutların yerini bıraktığı masmavi gökyüzü ve o parlak yıldızları… NASA’nın 12 Temmuz günü paylaştığı, James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği uzay fotoğrafları, evreni daha önce hiç görmediğimiz şekilde görmemizi sağladı. Özellikle de Carina Nebulası’na ait, bir sürü, rengârenk ışıldayan yıldızların olduğu fotoğraftan çok etkilendik. 

Yıldızları düşünüyorum, tıpkı yaşaması çok zor olan ülkemizin gençleri gibi… 

Diyeceksiniz ki buradan gençlere nasıl bağladın, hemen söyleyeyim; tüm bunları düşünürken 18 Temmuz sabahı açıklanan YKS sonuçları ile bağladım. ÖSYM’nin yayımladığı 2022 YKS verilerine göre 96 bin 518 aday sıfır çekti. Ortaokul temel bilgileri üzerine 9. ve 10. sınıf konularını kapsayacak şekilde mantıksal düşünme, problem çözme, akıl yürütme becerilerinin test edildiği 1.oturum TYT (Temel Yeterlilik Testi 1.oturum) sınavı ortalama doğru sayıları, (40 soru) Türkçe testinde 17,77, (40 soru) Temel Matematik testinde 6,93, (20 soru) Sosyal Bilimler testinde 7,99, (20 soru) Fen Bilimleri testinde 3,23 olarak açıklandı. Geçen seneye göre puanlar karşılaştırıldığında, puan yükselse de sıralamaların düştüğü, puan dağılımında yığılma yaşandığını gözlemledik. ÖSYM’nin açıkladığı sayılar ve istatistiklerle ilgili yazılmış çokça yazı söylenmiş birçok söz vardır elbette, ben çarpık yapılaşma yüzünden her geçen gün daha az gördüğümüz parlak yıldızlar gibi, yanlış eğitim politikaları ile parlatamadığımız yıldız gençlerimizden, bu sonuçlarla neler yapabileceğimizden bahsetmek istiyorum. 

Sevgili gençler, tercihlerinizi geçen seneki puan ve sıralamaları baz alarak yapacaksınız ancak bu sene sınava giren kişi sayısındaki artışı, sıralamalardaki düşüşleri ve puan aralıklarındaki yığılmaları lütfen unutmayın. İşin teknik kısmı bir yana, ben tercihler, puanlar ve meslekler hakkında iyice düşünmenizi istiyorum. Tercih kılavuzunda gördüğünüz puanlar ve sıralamalar sizden önceki öğrencilerin tercihleriyle oluştu. Siz bu bilgilerden yola çıkarak kendi tercihlerinizi oluşturabilirsiniz. Direkt meslek tercihi yapmak yerine, bir bilim dalında okumayı da tercih edebilirsiniz. Okuyacağınız alanda hangi üniversitelerin daha iyi olduğunu, başka ülkelerdeki organik bağlarını, öğrenci değişim programlarını araştırın. Öncelikle, kendinizi mutlu edecek, hayatınız boyunca tutkuyla yapacağınız meslekleri bulun. Güçlü yönlerinizi kullanabileceğiniz alanlar olursa, zaten başarı kaçınılmaz olacaktır. Her yazımda belirttiğim gibi, küresel düşünün. Artık tüm dünya ülkeleri, iklim krizi, eğitim eşitsizliği, salgın hastalıklar ve beraberinde başlayan ekonomik krizle çok yakında yaşanacağı düşünülen kıtlık tehlikeleri ile savaşıyor. Tüm dünyanın savaştığı bu konularda hangi rolü üstleneceğinizi planlayın.  

Bu tercih sizler için bir adım, bundan sonra hayatınızda atacağınız çok adım olacak. Okuyun, araştırın, öğrenmeye gelişmeye odaklanın ve çok çalışın. Dünyayı takip edin, yeniliklere açık olun, değişimi kucaklayın. Dünya değişiyor ama iyi ama kötü bir şeyler değişiyor, bu değişimi kontrol altına alacak ve yönetecek nesiller siz olacaksınız. İşte bu yüzden hepiniz birer yıldızsınız. Belki bugün çok parlak değilsiniz ama yarın dünya çok güzel bir yer olduğunda Carina Nebulası’ndaki yıldızlar gibi hepiniz ışıl ışıl parlayacaksınız… 

Fotoğraf Denis Degioanni/unsplash.com