Beynimize mercek tutan adam: Kılınç Orhan Erdemir

0
379

Ulvi Yaman: Teşekkür edip bodoslama giriyorum röportaja 🙂 Pazarlama ve İletişim alanında masanın her iki tarafında da bulundun, hangisi daha keyifli? Her iki tarafın da zorluklarını ve keyifli yanlarını anlatsana bize biraz.

Kılınç Orhan Erdemir: Öncelikle masanın her iki tarafında da bulunan biri olarak kreatif ajansın havalı ortamlarında kahvenizi yudumlarken müşteriye ahkam kesmenin markayı ajanstan soğutan en büyük sebep olduğunu gördüm. Herhangi bir markanın günlük rutin operasyonlarından strateji üretmeye, ambalaj stoklarını takipten pazar araştırmalarının sonuçlarını uygulamaya, satış ekibinin baskısını göğüsleyip üst yönetime harcanan her kuruşun hesabını vermeye kadar onlarca işle meşgul olan pazarlama departmanlarında çalışıp kan, ter ve gözyaşı dökmeden ajansta oturup markaları anlamaya çalışmak mümkün değil. Bu iş öyle “onlarca marka ve sektörde çalıştık biliyoruz bu işi” demekle de olmuyor. Bir ajansta mutlaka ama mutlaka pazarlama departmanlarında dirsek çürütmüş profesyonellerin olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü markalarla uzun süreli işbirlikleri oluşturabilmenin en sağlam yolu onları anlayabilmekten geçiyor. Markadaki yöneticilere “senin bulunduğun yoldan geçtik ve seni çok iyi anlıyoruz. Bu yüzden sana özel çözümler üretebiliyoruz.” diyebilen ajansların uzun vadede her zaman kazanan olduğunu gördüm.

Ajans tarafında da işin zorluğu tabi ki markanın yağmur gibi yağan taleplerini yönetemediğinizde ortaya çıkıyor. Yoksa uzaya roket yolladığımız falan yok. 8-10 kişilik iyi bir kreatif ekibin çok büyük markalara bile çalışabildiğine bizzat şahit oldum. Ajans yönetirken en önemli sorun, o iyi kreatif insanları bulmak! Ancak ajanslar elbette bütçe/maliyet odaklı olarak ekipleri güçlendiriyor. Burada en önemli çözümün 5-10bin liralık bütçelerde onlarca küçük marka ile çalışmaktansa yüksek bütçeli ama az sayıda marka ile çalışabilmekten geçtiğini düşünüyorum. Bu bahsettiğim tabi ki 3-5 kişinin çalıştığı küçük ajanslar için geçerli ki sayıları azımsanmayacak kadar çok.

Keyifli anlara gelecek olursak elbette ajans tarafının çok daha keyifli ve vizyon geliştirici olduğunu söyleyebilirim. Farklı sektörler, farklı markalar, farklı ürünlere çalışmak ajanslardaki ekiplere inanılmaz çeşitlilikte bir bakış açısı sunuyor. Şahsen bu saatten sonra pazarlama yöneticiliğinin (birden fazla markanız yoksa) çok rutin, yavaş ve sıkıcı olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden işin ajans ve danışmanlık tarafında kalmayı tercih ediyorum.

Ulvi Yaman: İlk günlerden itibaren sosyal medya mecralarını hem kurumsal hem kişisel olarak oldukça aktif kullanıyorsun. Kurumsal pazarlama ve iletişim anlamında nasıl yorumlarsın, doğru kullanılıyor mu, ne gibi yanlışlar yapılıyor, neler yapmak neler yapmamak lazım?

Kılınç Orhan Erdemir: Evet şahsen mesleki bir merakım olduğundan yeni çıkan, istisnasız her sosyal mecraya katılıyorum. Bazılarının sistemini anlayıp markalara nasıl kreatif iletişim fırsatları sunabileceğini bulmak için haftalarca vakit harcıyorum.

Türkiye’de markaların yeni mecralarda çok çekingen olduğunu söyleyebilirim. Birkaç global marka istisna oluşturabilir ama bu çekingenlik hem marka bilinirliğinin hem de marka algısına yönelik güçlü fırsatların kaçmasına sebep oluyor. Bu çekingenlikten kastım bütçe de değil. Bütçe yoksa zaten marka da yok! Kreatif içeriklere yönelik muhafazakar bir kafa var şirketlerde. “Acaba buradan ne gol yeriz?” endişesiyle treni kaçırıyorlar. Markanız, binlerce kişiye yayılan bir rezalete konu oluyorsa bunun sebebi o mecra değil iletişimde kullandığınız hatalı dil ve içeriktir. Şunu artık herkesin anlaması lazım fındık fıstıkla ödeme yaparsanız maymunlarla çalışırsınız! Marka imajı, itibarı, bilinirliği, algısı dediğimiz şeyler 1 milyon takipçili arkadaşların, “sen yaparsın yaa” denilen amca oğullarının eline bırakılamayacak kadar hayati değere sahip unsurlardır. Sosyal medya tam bir gladyatörler arenası. Her tür bel altı vuruş var. Amaç kriz meydana geldiğinde “hepinizi mahkemeye vereceğiz” diye tweet atıp krizi faciaya çevirmek değil o krizin en başta oluşmamasını sağlayacak dikkat, özen, çok yönlü bakışla marka dilini oturtmak olmalıdır. Son 10 yıldır sosyal medyada var olup dayak yememiş hiçbir marka hesabı kaldığını sanmıyorum. Ancak siz doğru bir marka dili, konumlandırma ve iletişim stratejisi oluşturursanız başka bir marka paylaştığında büyük tepki çekebilecek içerikler bile sizin markanızla bağdaştığında hoş hatta komik olarak algılanabilir.

Markalar sosyal medyayı sadece destek/yardım hesapları olarak düşünmemeli. Burası müşterilerinizle birebir etkileşime girip onları marka elçisi yapabilecek kadar kendinizi sevdirebileceğiniz muhteşem bir alan. Ama lütfen, o hesapları yönetirken ucuz iş gücüne kaçmayın. İletişim bir uzmanlık alanıdır. İletişim ekiplerinizin başına günün trendlerini takip eden, gençleri anlayabilen, zihnin kısa yollarına hakim yöneticiler getirin. İşi amcaoğluna bırakıp kriz patlayınca o arkadaştan hesap sormayın!

1
2
3
Önceki İçerikZihinlerimizden evlerimize kadar uzanan bir cephe: “Siber savaş”, sivil savaş (*)
Sonraki İçerikNe Bu Şiddet Bu Celal?
1966, İstanbul doğumlu. Marmara Üniversitesi, Basın-Yayın Yüksek Okulu,Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Radyo ve Televizyon Bölümü’nde yüksek lisans yaptı ve doktora çalışmasına devam etti, tez aşamasında ayrıldı. 1984-1989 yılları arasında, bir yandan okurken bir yandan Toros Mühendislik şirketinde İthalat ve Pazarlama Müdürü olarak görev yaptı. , yine aynı yıllar arasında UNESCO’ya bağlı, kar amacı gütmeyen uluslararası programlara sahip “The Experiment In International Living in Turkey”de Program Koordinatörlüğü görevini yürüttü. 1991 yılında Şeker Sigorta’da Reorganizasyon, Pazarlama ve Reklam Müdürü olarak mesleki kariyerine başladı. 1993 yılında Oyak Sigorta’da Reklam Müdürü olarak görev aldı. Dream Design Factory’de 7 yıl Genel Koordinatörlük, (dDf'teki son 3 yılında dDf’nin yan kuruluşu olan dda, Dream Design Advertising’de Müşteri İlişkileri Direktörlüğü) Capital Events’de 2 yıl Genel Koordinatörlük görevlerinde bulundu. 2003 yılında X-event’in kurucu ortaklarından biri olarak, şirketinin genel koordinatörlük görevini üstlendi. 2005-14 yılları arasında Farkyeri Reklam Ajansının Kurucu Ortakları arasında yer aldı. Ulusal ve uluslararası müşteriler için yüzlerce başarılı projeyi hayata geçirdi.Reklamcılık ve Etkinlik Yönetimi alanlarında bir çok ödül aldı. İstanbul Modern Sanatlar Galerisi’nde Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği Genel Koordinatör olarak görev yaptı. Çeşitli kitap projelerine katkıda bulundu, çeşitli dergi ve gazetelerde yazı, araştırma ve makaleleri yayınlandı. Halen bir çok ajans ve markaya danışmanlık vermektedir. TTNet'in "Yaratıcıya Destek, Yaratıcı Ekonomiye Destek" projesinin eğitmenlerinden oldu. 2006-2011 yılları arasında Bilgi Üniversitesi, Reklamcılık Bölümü’nde, “Etkinlik Yönetimi” dersleri verdi. Fenerbahçe Kulübü, Yüksek Divan Kurulu Üyesidir Specialties: Advertising, Event Management and Marketing, Special Project