Başkasına Yardım Edebilmek İçin Önce Kendin Güvende Olmalısın

0
168

Merhaba,

Gerçekten iyi bir insanı diğer insanlardan ayıran en önemli özellik sadece kendini değil diğer insanları canlıları da düşünmesi, hayatını buna göre yaşamasıdır kanımca. Dalgıçlar için de aynı şey geçerlidir diyebilirim, iyi bir dalgıç hem kendini hem de beraber daldığı insanları, gördüğü canlıları, denizi, havayı düşünür ve onlar için elinden geleni yapar. Tabii bazı insanlar ve dalgıçlar diğer iyi insan ve dalgıçlardan daha da dikkatlidir çevresine, işte bu dalgıçları diğerlerinden daha farklı ve iyi yapan şey seçtikleri eğitim yolundan bile anlaşılabilir.

Dalış eğitimine başladığınız ilk günden itibaren sualtında kendinizi ve önce buddynizi sonra dalış ekibindeki diğer insanları tehlikelerden korumayı öğrenirsiniz. Regülatör setlerinin 2 tane 2. Kademe aparatı vardır çünkü sualtında çok ender olsa da havanızı paylaşmanız gerekebilir. Eğitim ilerledikçe, sualtında daha rahat hareket ettikçe yani kendimizle ilgili dertlerimiz bittikçe başkalarına karşı daha dikkatli olmaya başlarız. Dalış camiasını belki de diğer spor camialarından ayıran en önemli fark buradadır, dalış deneyiminiz arttıkça yeni başlayan acemilere üstten bakmak şöyle dursun, kendi acemi günlerinizi hatırlayarak daha iyi, daha çok yardımcı olmaya bilgi aktarmaya çalışırsınız.

Dedim ya bazı dalgıçlar diğerlerine göre diğer dalıcılara yardımcı olmak, onları ve dalınan ortamı, sualtını korumak konusunda diğerlerinden daha da ince düşünürler, işte bu dalgıçların önemli bir kısmı usta dalgıç yani advance ya da 2 yıldız dalıcı olduktan sonra yeni bir eğitim alır: kurtarma dalgıcı ya da ingilizcesi ile rescue diver.

Kurtarma dalgıcı olmak aslında bir yanda dalışta profesyonel eğitmenliğe giden yolun da en önemli adımıdır. Kurtarma dalgıcı olduktan sonra belli bir dalış sayısını tamamlayıp Divemaster kursunu alarak profesyonel hatta dalıştan para kazana bir dalgıç olabilirsiniz.

Fotoğraf: Tamer Durak Arşivi

Kurtarma dalgıçlığının kursu da bence diğer dalış eğitimlerinden biraz daha farklı, maceralı, insanın kendini ve kendi sınırlarını zorladığı bir kurstur. Kurtarma dalgıçlığı kursunda önce olası tehlikeli ve istenmeyen durumları baştan engellemenin yolları öğrenilir, ardından kişisel beceriler geliştirilir ve daha sonra başı dertte dalgıçları, insanları kurtarmanın çeşitli yolları, teknikleri öğretilir. Bütün kurtarma eğitimlerinin en temel kuralını dalgıç olsun olmasın herkes mıh gibi aklına kazımalı:

“Kendini tehlikelerden korumaz ve kendine yardım edemezsen, hiç kimseye yardım edemezsin”. Hani uçaklarda acil durumlar için anons edilir ya önce yanınızdakilere yardım etmeden önce kendi oksijen maskenizi takın”. İşte tam bu yüzden kurtarma dalgıcı önce kendini her kötü olasılığa karşı hazırlar.

Fotoğraf: Tamer Durak Arşivi

Kurtarma dalgıcı eğitiminin diğer bir önemli parçası da ilk yardım eğitimidir ki, aslında ilk yardım eğitimi dalgıç olsun olmasın herkese lazım. Çevremizde ne kadar çok ilk yardım bilen insan olursa acil durumlarda o kadar çok müdahale edebilecek insan olur.

Kurtarma dalgıcı eğitimlerinde yine buddy takımları halinde çalışılır ve diğer kurslardan farklı olarak muhtelif senaryoların üzerinden detaylı çalışılır ve kursun sonunda akademik sınavın ardından veya öncesinde eğitmenlerin hazırladığı, kursiyerlerin olacaklardan haberdar olmadığı bir senaryo uygulanır. Bu senaryoda tek bir storyboard yoktur çünkü sorunların çoğu zaman birden fazla çözümü vardır. Burada önemli olan kurtarma dalgıcı kursiyerlerinin panik olmadan doğru hamleleri kendi kapasite ve becerilerine göre düzenlemeleri, istenmeyen durumların çözmeleri gerekir.

Kurtarma dalgıcı kursu sırasında teknede ya da dalış merkezinde dalışa ya da diğer eğitime gelmiş dalgıçlar, dalıcı olmayanlar da hem eğitimin bir parçası olur, hem de bayağı eğlenceli vakit geçirirler çünkü kurtarma dalışı eğitimin en önemli parçası olan senaryolar bazen değme aksiyon filmlerine taş çıkarır.

Kurtarma dalgıcı brövesi almış bir dalgıç başta da dediğim gibi, sadece kendisini düşünmeyen, çevresindekilere yardım etmek için adeta fırsat kollayan insandır. Kurtarma dalgıcı aynı zamanda herhangi bir sorunu çözmek için şartlara göre farklı farklı metotları uygulayabilecek analitik düşünebilen, üstelik zor şartlar altında bile soğuk kanlılığını koruyabilen insanlar haline gelirler. Çünkü gerektiğinde başkalarına yardım edebilmek için kendilerini severler, kendilerine ve çevrelerine iyi bakarlar.