Hayat kısa! Kelebeklere vodka verin…

0
298

Ulvi Yaman: Vodkanın Rusya’da günlük yaşamdan siyasete, protokole, Daçalara, kültür ve sanat hayatına etkileri nelerdir?

Ulaş Gökçe: Her şeyden önce vodka bir ritüel içkisidir. Derde düşen bir Rus şarap değil vodka içer. Her yıl ölüler anılırken mezar başında vodka içilir ve hatta ölenin mezarına bir bardak vodka, bir parça ekmek ve domuz yağı bırakılır. Cenazenin ardından düzenlenen törenlerde de vodka yer alır. Bir babanın, kızının düğününde kaldırdığı bardakta vodka bulunur. Bir savaştaki zaferi ve mağlubiyeti anarken, birinin albaylığa yükselmesini veya mezuniyetini kutlarken vodka içirir. Hüzünlenen bir Rus’u veya doğu Slav’ı şarap değil vodka bekler. Çocuğun doğumu vodka ile kutlanır. Depresyona giren bir sanatçı vodka arar. Gürcü Stalin şarap içer. Ama zafer için vodka içer. Vodka, ihtiraslı seksin ve şiddetli geçimsizliğin içkisidir. Şarap ve diğer içkiler, sıradan günlerindir.

Ulvi Yaman: Vodka içmek için bir bahaneye ihtiyacımız var mıdır? Vodkayı başka bir sıvı ile karıştırarak içmek Vodkaya ihanet sayılır mı?

Ulaş Gökçe: Ruslar ve Doğu Slavlar, vodkayı yalnız içenlerin sadece alkolikler olduğunu düşünürler. Bu nedenle vodka en az iki kişiyle ve ideal olarak üç kişiyle içilir. Bir başka alkolik yakıştırması da bahanesiz içenlere verilir. Bu nedenle mizah vesilesi de olsa herkes bir neden bularak içer. Denizciler günü, kutup araştırmacıları günü, 1812 Savaşının sona ermesi bir neden olarak mutlaka söylenir. 21 yüzyılın durum mizahı bunun üzerinde inşa edilmiştir. Vodkayı bir başka sıvıyla karıştırmak, görüşümce, tüm dünyada yasaklanmalı ve savaş suçu sayılmalıdır. Vodka sek içilir, mezeyle sertliği azaltılır. Terlemeden sevişilmez, çalışmadan kazanılmaz. Vodkanın sertliğinden korkan vodka içmemelidir. Vodka sert midir? Hayır. Vodka doğru mezeyle şerbet gibidir.

Ulvi Yaman: Vodkanın yanında ne yenilir? Vodka hangi yemeklerle içilir? Salo, turşu, havyar, kurutulmuş balık ve siyah ekmek dışında Vodkanın olmazsa olmazları var mıdır? Mesela köyde babuşkanın yaptığı güzel bir borşç çorbası ile de içilebilir mi? Ya da Rusya’daki daçanıza misafir olsak Vodkanın yanında bize ne ikram ederdiniz?

Ulaş Gökçe: İkinci zor sorunuz için sizi ikinci kez tebrik ediyorum. Bu konuda sayısız makale yazdım. Kısaca özetlemem zor. Ancak deneyebilirim. Vodka’nın temel mezeleri şunlardır: sirke karışmamış her türlü turşu ama özellikle salatalık, mantar ve domates turşusu, havyar, özellikle füme ve fırında balık, domuz yağı, yani Salo. Borç çorbası yanında vodka olur mu? Peki hamamda seks olur mu? Olursa olur. Eğer Zeus sizi yakmazsa olur. Önce yemeğin üçte biri yenir. Sonra mezelerle vodka içilir ve yemeğe devam edilir. İşin esasında bu vardır. Çorba bu düzeneğe çok uygun değil. Bir entelektüel ile bir taşra memuru, köydeki nine ile şehirli güzel kadın vodkayı aynı şekilde içer. Salatalık, domates, havyar, füme veya fırında balık ve et, havyar ve diğerleri. Tüm bu mezeler tesadüf eseri değil uzun yılların tecrübesiyle vodka ile eşleşmiştir. Bu konuda deneye kimse gerek duymaz. Çünkü doğru yol bulunmuştur. Vodka ile ayva tatlısı denemeye gerek yoktur.

Ulvi Yaman: “Zakusit’ manufakturoy”, “kumaşla mezeleme” diye basitçe çevirebiliriz sanırım, yaygın bir gelenek midir? Biraz Rusya’da topluluk içerisinde vodka içme rituellerinden bahseder misiniz?

Ulaş Gökçe: Kumaşı meze yapma doğrudan çeviri olur. Mealen tüm olay şudur: içenin midesi bulanmaması için vodkanın kokusu bastırılmalıdır. Bu nedenle mezesi olmayanlar, mezeyle alkolün etkisini düşürmek istemeyen alt kesimler ve alkolikler ya kolunu, ya da başkasının kafasını koklarlar. Bu bir tür marjinal bir iştir. Sıradan insanlar vodkayı içtikten hemen sonra balık veya turşunun kokusunu alırlar. Vodka içenler sırayla, her dubleden önce kısa veya uzun bir konuşma yapar, herkes içkiyi sonrasında içer. Her zaman masada duran bardağa vodka dökülür. Eldeki bardağa vodka dökülmez. Birinci duble ile ikinci duble arasındaki süre kısa tutulur. Bu bir gelenektir. Bunun yanında vodka sadece her birlikte içilir. Vodkayı bardağa döken tek kişi olur, herkes bardağını kaldırır ve içer. Her seferinde bu böyle olur.

1
2
3
4
5
6
Önceki İçerikDoğa anayı yazmak…
Sonraki İçerikİp
1966, İstanbul doğumlu. Marmara Üniversitesi, Basın-Yayın Yüksek Okulu,Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Radyo ve Televizyon Bölümü’nde yüksek lisans yaptı ve doktora çalışmasına devam etti, tez aşamasında ayrıldı. 1984-1989 yılları arasında, bir yandan okurken bir yandan Toros Mühendislik şirketinde İthalat ve Pazarlama Müdürü olarak görev yaptı. , yine aynı yıllar arasında UNESCO’ya bağlı, kar amacı gütmeyen uluslararası programlara sahip “The Experiment In International Living in Turkey”de Program Koordinatörlüğü görevini yürüttü. 1991 yılında Şeker Sigorta’da Reorganizasyon, Pazarlama ve Reklam Müdürü olarak mesleki kariyerine başladı. 1993 yılında Oyak Sigorta’da Reklam Müdürü olarak görev aldı. Dream Design Factory’de 7 yıl Genel Koordinatörlük, (dDf'teki son 3 yılında dDf’nin yan kuruluşu olan dda, Dream Design Advertising’de Müşteri İlişkileri Direktörlüğü) Capital Events’de 2 yıl Genel Koordinatörlük görevlerinde bulundu. 2003 yılında X-event’in kurucu ortaklarından biri olarak, şirketinin genel koordinatörlük görevini üstlendi. 2005-14 yılları arasında Farkyeri Reklam Ajansının Kurucu Ortakları arasında yer aldı. Ulusal ve uluslararası müşteriler için yüzlerce başarılı projeyi hayata geçirdi.Reklamcılık ve Etkinlik Yönetimi alanlarında bir çok ödül aldı. İstanbul Modern Sanatlar Galerisi’nde Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği Genel Koordinatör olarak görev yaptı. Çeşitli kitap projelerine katkıda bulundu, çeşitli dergi ve gazetelerde yazı, araştırma ve makaleleri yayınlandı. Halen bir çok ajans ve markaya danışmanlık vermektedir. TTNet'in "Yaratıcıya Destek, Yaratıcı Ekonomiye Destek" projesinin eğitmenlerinden oldu. 2006-2011 yılları arasında Bilgi Üniversitesi, Reklamcılık Bölümü’nde, “Etkinlik Yönetimi” dersleri verdi. Fenerbahçe Kulübü, Yüksek Divan Kurulu Üyesidir Specialties: Advertising, Event Management and Marketing, Special Project