Hukuk Kuşu Hatırlattı: TRT’nin Yasakladığı Şarkılar

0
152

Hukuk Kuşu adlı sosyal medya hesabının paylaştığı gerekçeleri absürt olan şarkı yasaklamaları, sanatsal ifade özgürlüğünün nasıl hiçe sayıldığını bir kez daha hatırlattı.

Instagram’da yayın yapan Hukuk Kuşu, TRT’nin bir zamanlar yasakladığı bazı şarkıları gerekçeleri ile birlikte derlediği kısa bir video paylaştı.

Avukat Berfin Melike Yıldız’ın paylaştığı video, sosyal medyada gündem oldu.

Yıldız, 1980 Darbesi sonrası gündeme gelen, gerekçeleri zorlama ve bir hayli saçma olan yasaklanan beş şarkıyı şöyle sıraladı:

Adnan Şenses’in “Doldur Be Meyhaneci” şarkısı halkı içki içmeye teşvik ettiği;

Şenay’ın “Hayat Bayram Olsa” komünizm propagandası yaptığı;

“Ada Sahillerinde Bekliyorum” Adnan Menderes’in yargılandığı Yassıada’yı akla getirdiği;

“Aman Ormancı, Canım Ormancı” ormancıların devlet memuru olması sebebiyle devlete yergi ve sitem içerdiği;

“Lambaya Püf De” erotik ögeler içerdiği gerekçesiyle yasaklanmıştı.

Avukat Yıldız, paylaşımını “Hukuki dayanaktan yoksun, ifade ve sanat özgürlüğünü hiçe sayan bu yasaklamaların olmadığı günlerde Hukuk Kuşu’ndan sevgiler…” mesajıyla sonlandırdı.

Yasaklar sürüyor

Bu sıralanan yasaklar 25-30 yıllık geçmişe sahip. Şarkıların hukuku zorlayarak yasaklanması geçmişte kalan bir sorun değil. 2018 yılında Şayıştay’ın TRT raporuna yansıyan yasakları TRT KİT Alt Komisyonu’nda gündeme getiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in sorduğu soruya, TRT yönetiminden gelen yanıtta, 2018 yılı itibariyle TRT’de yasaklı olan şarkı sayısının 208 olduğu ortaya çıkmıştı. Bu şarkıların 142’si Türkçe, 66’sı ise Kürtçeydi ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ye Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunu ya da kısa ismiyle RTÜK Kanunu’nun 8. Maddesinin 1. Fıkrasına dayanılarak yasaklanmışlardı.

Mabel Matiz’in “Karakol” adlı klibinin RTÜK tarafından 1 Temmuz 2022 günü yasaklanması ise kamuoyuna yansıyan son yasak oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz