“Musa Kızıldeniz’i ayırır ve Yahudileri kurtarır” başlıklı karikatürünün yayınlanmasının ardından hedef gösterilen Seyfi Şahin, yargılanma sürecini Sanat Özgürlüğü Platformu’na anlattı.
Haber: Haluk Kalafat
Karikatürist Seyfi Şahin, mizah dergisi Gırgır’da 2017 yılında yayınlanan bir karikatürü sonrası başlayan art arda yargılanma sürecinde dördüncü cezasını aldı.
Seyfi Şahin o dönem Sözcü gazetesi bünyesinde bağımsız yayınlanan Gırgır dergisinin aynı zamanda sorumlu yazı işleri müdürü olarak görev yapıyordu.
Seyfi Şahin’in “Musa Kızıldeniz’i ayırır ve Yahudileri kurtarır” başlığı ile çizdiği karikatür, önce sosyal medyada ardından yazılı basında hedef gösterilince hakkında soruşturma açıldı.
Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu’na konuşan Seyfi Şahin sürecin başlangıcını şöyle anlatıyor: “Önce Adnan Hocacılar sosyal medya hesaplarında paylaşıp hedef göstermeye başladılar, sonra haberlere çıktı, ardından dönemin bakanlarının da aralarında bulunduğu siyasetçiler sosyal medya hesaplarından hedef gösterince, dava süreci başladı.”
Açılan ilk davada suçlama Türk Ceza Kanunu’nun 216’ncı maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenen “Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama”ydı. Bu davada toplam 1 yıl 15 gün ertelemesiz hapis cezası aldı. Ancak cezanın infazı Covid 19 dönemine denk geldiği için denetimli serbestlik uygulamasıyla hapse girmedi.
İki dava daha
Seyfi Şahin hapse girmedi ama şikayetler ve soruşturmalar devam etti:
“Aldığım ilk cezanın infazı hala sürüyor, Covid nedeniyle yatmadım. Pandemi olmasaydı şu an hapisteydim. Ama beni hedef gösterenler az ceza alacağımı ya da beraat edeceğimi tahmin etmiş olmalı ki, sosyal medya hesaplarımda yazdığım, çizdiğim her şeyi şikayet ettiler. Çeşitli paylaşımlarımdan dolayı iki dava daha açıldı. İkinci dava Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla açılmış bir davaydı. Daha önce Gırgır dergisinde yayınlanmış başka bir arkadaşın çizdiği karikatür nedeniyle sorumlu yazı işleri müdürü olduğum için yargılanıyordum. O davadan beraat ettim. Beraat kararını, sosyal medyadan ‘bu karikatürden dolayı yargılandım beraat ettim’ diyerek paylaştım. O paylaşımım nedeniyle Cumhurbaşkanı’na hakaretten yargılandım ve 6 ay ertelemeli ceza aldım. Bugün tamamlanan üçüncü dava ise yine dini değerleri aşağılama suçlamasıyla açılmıştı. Ondan da 7 ay hapis cezası aldım, ceza ertelendi.”
Bu süreçte bir de hakaret davası açılmış hakkında. Konu yine sosyal medya paylaşımı. Bu kez davacı A Haber. “Bir muhalefet milletvekili A Haber’e çıkmıştı. A Haber’in ne olduğunu biliyoruz, o durumu eleştirdim. Vekil üzerine alınmadı ama A Haber alınmış. 17 bin lira ceza ödedim.”
Adım yasaklı
Yazdığı çizdiği her şeyin hala sıkı bir biçimde takip edildiğini belirtiyor Seyfi Şahin, “Yaşama şansı bırakmamaya çalışıyorlar” diyor. Yaşamını zorlaştıran bu baskı nedeniyle arkadaşlarının yurtdışına çıkması konusunda kendisini ikna etmeye çalıştığını belirtiyor.
“Karikatürlerim 1985’te yayınlanmaya başladığından beri yargılanıyorum. Ben alışkınım yargılanmaya. Artık karikatürle geçinemiyorum, ikinci mesleğim senaristlik. Ama ismimi senaryolara koyamıyorum. İki yıl önce yazdığım bir tiyatro oyunuyla bakanlığa yardım için başvurdum. Tabii olumsuz yanıt geldi. Geçen yıl üzerine başka bir isim koyup yolladım, bakanlıktan olumlu yanıt geldi. Kısacası adım yasaklı. Ama bir yolunu bulup üretmeye devam ediyorum.”