Sabahattin Eyüboğlu, Hasan İzzettin Dinamo, İbrahim Cudi Bey gibi isimlerin büstlerini depoya kaldıran Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Ganita’ya Necip Fazıl’ın heykelini koydu.
Rumca “güzel mekan” anlamına gelen Ganita, Trabzon’un Karadeniz’e karşı kültür sanat sohbetleri yapıldığı mekanın adı. Sahil otobanının inşası sırasında yöre halkının çabasıyla yıkılmaktan kurtulan Ganita, zaman içinde işlevsiz hale gelmişti. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin 2021 yılında başlayan ve iki yıl süren düzenleme çalışmasının ardından 2 Mayıs 2023 tarihinde yeniden kullanıma açıldı.
GazeteDuvar’dan Fatih Saygın’ın haberine göre yeni Ganita’da sadece Necip Fazıl Kısakürek’in heykeli sergileniyor. Oysa Trabzon Bedri Rahmi Eyüboğlu, Hasan İzzettin Dinamo, Oktay Rıfat, Yaşar Miraç, Yusuf Katipoğlu, Orhan Peker gibi yazar ve ressamları yetiştiren bir kent.
Heykeltraş Orhan İlyas imzasını taşıyan Trabzon’da doğmuş ve yaşamış Sabahattin Eyüboğlu, Hasan İzzettin Dinamo, İbrahim Cudi Bey ve Celalettin Algan’a ait büstler, bulundukları alanda yenileme çalışmaları yapıldığı için 2011 yılında belediyenin deposuna kaldırılmıştı. Yenileme çalışması bittikten sonra büstler yerine konulmadı. Ganita’nın yeniden açılmasıyla bu büstlerin sergileneceği sanılıyordu ancak yenilenen mekanda sadece Necip Fazıl Kısakürek’in heykeli bulunuyor.
“Ganita; Akşama Doğruyum Ben” adlı kitabında Ganita’nın tarihini anlatan araştırmacı yazar Ercan Yılmaz, GazeteDuvar’dan Fatih Saygın’a Kısakürek ile Trabzon’un ilişkisinin çok da derin olmadığını şu sözlerle anlatıyor:
“Necip Fazıl Trabzon’da bir süre bulundu. ‘Bab-ı Ali’ kitabında bahseder bu anılarından. Meydan’daki eski Yeşilyurt Oteli’nde kalmış, ‘Yağmur’ şiirini Meydan Parkı’nda yazmış, Ganita’da da dostlarıyla vakit geçirmiş. Fakat Necip Fazıl, Ganita’ya heykelini koyacak kadar Trabzon’u simgeleyen bir figür değildir. Bedri Rahmi, Sabahattin Eyüboğlu, Oktay Rıfat, Hasan İzzettin Dinamo, İsmail Safa gibi isimlerin orada olması çok daha anlamlı olabilirdi.”
Kentin önde gelen sanatçılarından heykeltıraş Hasan Fehmi Hızal da, Ercan Yılmaz’ın yorumunu doğruluyor ve Necip Fazıl’ın Cumhuriyet hükümetlerinin sanatçıyı destekleme politikasıyla İş Bankası memuru olarak kısa bir süre Trabzon’da kaldığını söylüyor ve ekliyor:
“Belki orada bin tane heykel olsa 999’uncusu Necip Fazıl olabilir.”