Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) 2022 Kitap Pazarı Raporu’nu yayımladı. Raporda pandeminin etkilerinin hâlâ sürmekte olduğu söylenirken dünyada yaşanan kâğıt kriziyle ülkemizde yaşanan döviz krizinin, yayıncılık sektörünü büyük bir darboğaza sürüklediği belirtildi.
Bağımsız yayıncılık sektöründe önceki yıla göre %13 küçülme gerçekleşirken “sonuçlar sektörün 7 yıl geriye gittiğini göstermektedir” denildi. Akademik yayıncılık, öğrenci başına 0,63 kitabın düştüğü bir yerdeyken bu yayınların sektöre oranı sadece %1,38 oldu.
MEB’in 110 milyon adet yardımcı kitabın ücretsiz dağıtılacağını ilan etmesinin de sektöre darbe vurduğu belirtilen raporda “2022 yılında eğitim yayıncılığı, kitap üretiminde bir önceki yıla göre %22,23 geriye düşmüş ve eğitim alanında üretilen kitaplar ilk kez sektörün %50’sinin altına gerilemiştir” denildi.
Türkiye yayıncılık perakende pazarının büyüklüğü 2021 yılına göre enflasyondan arındırılmamış cari fiyatlarla %83,68 artış gösterirken dolar bazında değerlendirildiğinde sektörde 2021 yılına göre %17,57’lik bir gerileme yaşandığı yine raporda belirtilen olumsuzluklar arasında yer alıyor.
Tüm bu veriler, Türkiye’de yayıncılığın geldiği noktanın, özellikle edebiyat alanında sanatsal ifade özgürlüğünü tehdit edecek boyutlara ulaştığını da gözler önüne seriyor.
Raporun tamamına buradaki linkten erişebilirsiniz.