Merhaba,
Bugün biraz sualtı güzelliklerinden bahsedelim istiyorum, çünkü son haftalarda hep dalış üzerine yazmıştım. Sualtı güzellikleri deyince de Türkiye’de dalış ile ismi bütünleşmiş ülkemiz sualtı cennetlerinden birinden Saros Körfezi ve burada insanlığın saçmalıklarına hala direnen canlılardan konuşalım biraz.
Ben Saros Körfezi’nin soğuk suları ile daha küçük yaşlarda yaz tatillerinde tanışmıştım üstelik aletli dalışa da Saros Körfezi’nde Keşan’ın Mecidiye Köyü’nün İbrice Limanı’nın sağ tarafındaki dalış noktasında başladım. İbrice özellikle Trakyalı ve İstanbullu dalgıçların gözde dalış noktalarından biridir. Bölge hem kıyıdan dalış için, hem kamp yapmak için çok uygundur İstanbul, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale’ye yakınlığı da ayrı bir etkendir bu dalış noktasının tercihinde. Şimdi ulaşım ve lojistik şartları önemli ama İbrice’yi asıl önemli kılan herhalde inanılmaz güzel sualtı canlılığı ve soğuk suyu sayesinde suda görüşün fazla olmasıdır. Üstelik İbrice Limanı’nın hemen yanında Gökçetepe Tabiat Parkı da yer alıyor.
İbrice Balıkçı Barınağı’nın çevresinde dalış yapılabilecek 3 temel rota var, bunlardan ilki sığsu eğitimleri ve ilk eğitim dalışlarının yapılması için uygun olan limanın sağ tarafındaki küçük koy, ikincisi limanın hemen sol tarafında yer alan ve limanın mendireği boyunca tatlı bir eğimle 40 metreye kadar inen sol duvar, ve bu duvarın az ilerisinden yine 40 metrelere inen ama karayı takip eden yapıda bir çok kovuk bulunduran “Cehennem Çukuru’nun olduğu sol kol. Bu iki dalış rotasına hemen hemen aynı dalış rotasından başlanabilir.
Dalışa Saros Körfezi’nde başladım dedim ya işte neredeyse ilk 40 dalışımın tamamını bu bölgede yaptım, daha sonra Bodrum, Çeşme, Kaş gibi sıcak sulara açıldım.
Saros Körfezi’nde tek dalış noktası İbrice değil elbet, İbrice’nin hemen karşısında yer alan ve kampçı dalıcıların gözde dalış noktası Kömür Limanı’nı, Hedef Adası’nı da unutmamak lazım. Kömür Limanı defalarca ard arda dalış yaptığınızda bile sıkılmadığınız bir dalış noktasıdır.
Saros’un soğuk ancak hala inatla kendini temizleyebilen suyu sayesinde bu bölgede yüzeyde maske ile yüzerken bile onlarca deniz canlısı sayabilirsiniz, deniz kestaneleri, deniz yıldızları, deniz hıyarları, mercanlar, renk renk süngerler, yeryüzünün en büyük oksijen kaynağı poseidon çayırları, Deniz şakayığı da denilen tüplü kurtlar gibi. Dikkat ederseniz balık çeşitlerine daha başlamadım bile, ki balıklara gelmeden yörenin insana alışmış oyuncu ahtapotlarından da bahsetmek lazım, ahtapotları başka bir yazıda uzun uzun anlatacağım ama şu kadarını söyleyeyim ahtapotlar en az köpekler kadar zeki ve insanlara karşı dost canlısı hayvanlardır. Saros Körfezi’ndeki balıklara gelirsek gelincikler, sarpalar, karagözler, mığrılar, mürenler bolca görülür bu sularda…
Saros Körfezi’nde deniz kestanesi de boldur çünkü az önce de dediğim gibi tertemizdir suları. Saros’da dalışın tek zor yanı suyun soğukluğudur ama yaz aylarında soğuk suda yüzmek gibisi var mı? Üstelik bu soğuk suların derinde soğuyan kısımlarında kristal tabakaları görmek de mümkündür, çoğu zaman dalgıçları ürperten bu doğa olayı aslında gözlemlemesi keyifli bir durumdur, örneğin 12 metre derine inersiniz ve bir anda karşınıza buğu gibi, dağların zirvesinde buzullar ya da sis bürümüş ovalar gibi kristalleşmiş, donmaya yaklaşmış su tabakası çıkar, içinden geçerken kuru elbise ile bile dalsanız soğuğu içinizde hissedersiniz.
Son birkaç yıldır açıkçası Saros Körfezi’nde dalma şansım olmadı ancak önceki yıllarda her hafta sonumu İbrice ve Güneyli’deki Kömür Limanı’nda dalış kampı yaparak geçirdim, Saros kamp yaparken dalış yapma olanağı da tanıdığı için gerçekten dalgıçlar için cennet denilebilir. Evet belki Kaş’taki kadar geniş görüş yoktur belki canlılık Bodrum’dan azdır, belki suları tropik sular kadar sıcak değildir ama Saros Körfezi’nde dalışın bambaşka bir zevki vardır. Saros Körfezi’ne dalışa giderken Tekirdağ’da köfte, Keşan’da kokoreç ya da satır et yemek de bir keyiftir, Keşan’ın cumartesi günü kurulan pazarında da vakit geçirmek kamp alışverişini yapmak köy ekmeği ve taze sebze meyve almak da ritüel sayılabilir. İşte bu anlatmalara gezmelere, dalmalara, yüzmelere doyamadığımız Saros Körfezi bugün büyük bir tehdit altında, Saros Körfezi’ne doğal hayatı mahvedecek dev bir liman yapılmak isteniyor. Dün (10 Temmuz 2021 Cumartesi) bu yapılaşmayı durdurmak için Keşan’da #Sarosumadokunma Mitingi yapıldı. Bu mitingin amacına ulaşmasına ben de destek olayım derseniz change.org‘da açılan bu kampanyaya bir imza verin derim. Saros Körfezi hem sualtında hem karada korumamız gereken dünyayı cennet kılan çok önemli bir doğa, o yüzden #Sarosumadokunma