Kedinizi Yurtdışına Çıkartmak

0
1968

Ortak uzun ve meşakkatli bir sürecin sonunda nihayet İstanbul’dan Kıbrıs’a, baba evine döndü. Bir kedinin (ya da köpeğin) Türkiye’den başka bir ülkeye yolculuk serüveni, benzer girişime kalkışacak olanlara yardımcı olabilir. Haydi adım adım kedinizi yurtdışına çıkartmak için yapmanız gereken işlemlere göz atalım.

Bir kediniz var ve onu yurtdışına götürmek istiyorsunuz. İzlemeniz gereken prosedür ülkeden ülkeye değişse de en zorlayıcı işlemler AB üyesi ülkeler ve özellikle de ada ülkelerine transferde yaşanıyor.

Yurtdışına çıkarmasanız da artık kedinize çip takılması yasal bir zorunluluk ama hele ki yurtdışına çıkartacaksanız çipsiz bir hayvanı çıkarabilmeniz mümkün değil. 2023 itibarıyla çip taktırmamanın cezası 3.642 TL. Dolayısıyla ilk yapmanız gereken işlem kedinize herhangi bir veterinerde çip taktırmak. Çipi bulunduğunuz ildeki İl veya İlçe Tarım Müdürlüklerinde 75 TL’ye taktırabilirsiniz. Özel veterinerlerde çip taktırma maliyeti 300 TL’den başlıyor.

Çipi taktırdınız. Sırada kuduz aşısı var. Kuduz aşısı kediler için 90 günden itibaren uygulanıyor. 3 ayını doldurmuş kedinize özel veterinerlerde 350 TL’den başlayan fiyatlarla kuduz aşısı yaptırabilirsiniz. Yurtdışına götüreceğiniz kediniz için kuduz aşısı bir zorunluluk ancak kuduz aşısı da tek başına yeterli sayılmıyor. Sırada titrasyon testi var. Titrasyon bir çeşit antikor testi. Kuduz aşısı yapıldıktan 1 ay sonra kedinizden alınan kan bu antikor testine tabi tutuluyor. Titrasyon testi Ankara’da yapılabiliyor yani bulunduğunuz kentteki veterineriniz kuduz aşısını takiben 1 ay sonra kedinizden aldığı kanı Ankara’ya, TC Tarım Orman Bakanlığı Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’ne gönderiyor ve titrasyon testi talebinde bulunuyor. Titrasyon testi 4-6 haftada sonuçlanıyor. Bu test için ödemeniz gereken ücret 2.386 TL.

Kuduz aşısı ve titrasyon testini yaptırdınız ve sonuçlar veterineriniz aracılığıyla size ulaştı. Artık kediniz için yurtdışı çıkış işlemlerine başlayabilirsiniz.

Sırada uçak bileti var. Kendiniz için aldığınız uçak biletine ek olarak havayolu şirketinizi arayarak uçuş tarihinizde kedinizin de size eşlik edeceğini bildirmeniz gerekiyor. Taşıma kafesi dahil 8 kg’a kadar olan kedinizle uçakta yolculuk edebiliyorsunuz. Taşıma kafesi dahil 8 kg’ı geçen ağırlıktaki kedinizi uçuş kabinine alamıyorsunuz. Uçuşunuzda kedinizin de kabul edilebileceği onayını aldıktan sonra havayolu şirketi fiyatlandırmasına bağlı olarak minimum 400 TL ek ödeme yapmanız gerekiyor. Gerekli bildirimi ve söz konusu ödemeyi yaptıktan sonra artık uçuşa hazırsınız. Ancak daha yapmanız gereken işlemler bulunuyor.

Kedinizin uluslararası pasaportu, kuduz aşısı ve titrasyon sonuç belgesi ile uçuş bilgilerini içeren evrakı gideceğiniz ülkenin Veteriner Dairesine bildirmeniz gerekiyor. Her ülkenin yetkili Veteriner Dairesi, transfer işlemleri için kendi formunu talep ettiğinden öncelikle gideceğiniz ülkenin veteriner dairesinin resmi formunu edinmeniz, talep edilen evrakla birlikte söz konusu Veteriner Dairesine başvurmanız ve “kedinizi getirebilirsiniz” onayını almanız gerekiyor.

Şimdi sırada bulunduğunuz İl/İlçe tarım müdürlüğüne kedinizle birlikte gidip “ihracat belgesi” almanız. “Ne alaka?” demeyin, yurtdışına canlı hayvan transferi doğrudan ihracat olarak değerlendiriliyor. Kedinizle birlikte bulunduğunuz il/ilçe tarım müdürlüğüne gidiyorsunuz, burada kedinizin çipi okunuyor ve bir ihracat belgesi düzenleniyor. Sadece 48 saat geçerli olan bu belge için 1.080 TL harç ödeyeceksiniz. Dolayısıyla bu evrakı uçuşunuzdan önceki 48 saat içerisinde edinmeniz gerekiyor.

İl/İlçe Tarım Müdürlüğünce düzenlenen evrakı aldığınız andan itibaren artık kedinizle birlikte uçmaya hazırsınız. Havalimanına 3 saat önce gitmek, kontuarda kedinizle birlikte İl/İlçe tarım Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihracat belgesini, kedinizin pasaportunu ibraz etmeniz gerekiyor.

Uçuşunuzu tamamlayıp gideceğiniz ülkeye indiğinizde sizi karşılayacak Veteriner Dairesi yetkilisiyle buluşmanız, kedinizi ve ilgili tüm evraklarla birlikte ülke veteriner dairesinin “kabul onay” evrakını göstermeniz gerekiyor. Bu sırada görevliye 500 TL’lik “hayvan ithalatı” harcı ödeyeceksiniz. Tüm bu işlemler ortalama 5.000 TL tutuyor ve yaklaşık 2 ay içerisinde tamamlanabiliyor.

 İşlemÜcret
ADIM 1Kedinize Çip taktırınız75- 300 TL
ADIM 2Kuduz aşısını yaptırınız350 TL
ADIM 31 ay sonra titrasyon testi için kan aldırınız100 TL
ADIM 4Kanı titrasyon testi için Ankara’ya gönderiniz2.386 TL
ADIM 5Uçuş işlemlerinizi yaptırınız400 TL
ADIM 6Gideceğiniz ülke veteriner dairesi onayını alınız 
ADIM 7İl/İlçe Tarım Müdürlüğü İhracat Belgesi alınız1.080 TL
ADIM 8Ülkeye girişte veteriner harcı ödeyiniz500 TL
 TOPLAM5.116
Kedinizi Yurtdışına Çıkartma Maliyeti Taplosu