İstinaf, Sinemacı Özay Şahin’e Verilen Hapis Cezasını Onadı

0
311

İstinaf mahkemesi, ‘Ben Uçtum Sen Kaldın’ belgeselinde görüntü yönetmenliği yaptığı sırada gözaltına alınıp tutuksuz yargılanan sinemacı Özay Şahin hakkında verilen 1 yıl 13 ay hapis cezasını onadı.

Özay Şahin 2012’de çekimleri yapılan Mizgin Müjde Arslan’ın yönettiği “Ben Uçtum Sen Kaldın” belgeselinde görüntü yönetmenliği yaptığı sırada gözaltına alınmıştı.

İfadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Şahin, bu soruşturma kapsamında “propaganda ve ajitasyon çalışmaları yürütmek” ve “yardım ve yataklık” gibi suçlamalarla tutuksuz yargılandı. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık dokuz yıl süren yargılama sonucunda Şahin’e “terör örgütüne yardım”dan 1 yıl 13 ay hapis cezası verildi.

Şahin, kararı istinaf mahkemesine taşıdı.

Fasikül Altyazı’nın haberine göre İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi Şahin’e verilen cezayı onadı. Karar Yargıtay’a taşınacak.

İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği, istinaf mahkemesinin onadığı hükümde, Şahin’in, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte”, “örgüte bilerek isteyerek yardım etmek suçunu işlediği” belirtiliyor. Buna gerekçe olarak Şahin’in “terör örgütü lehinde veya örgütün propagandasının yapıldığı filimler çekmesi” de gösteriliyor fakat filmlerin isimleri belirtilmiyor.

Suç delili sayılan sinema

Savcının mütalaasında Şahin’e yöneltilen suçlamalar arasında Ben Uçtum Sen Kaldın (2012) belgeselinin çekimleri de yer alıyordu. 2012’deki KCK operasyonları esnasında “Ben Uçtum Sen Kaldın” belgeselinin yönetmeni Müjde Mizgin Arslan ve görüntü yönetmeni Özay Şahin gözaltına alınmış, daha sonra delil yetersizliğinden serbest bırakılmışlardı. Sonrasında Şahin’in yargılanmasına tutuksuz olarak devam edildi. Şahin, alt limit 4 yıl 8 ay, üst limit 15 yıl hapis cezası talebiyle yargılanıyordu. Yargı sürecinin yedinci yılında, o güne kadar yaşadıklarını Altyazı Fasikül’ün Serbest Kürsü köşesine anlatan Özay Şahin, savcının mütalaasında “Ben Uçtum Sen Kaldın” belgeselinin çekimlerinden söz edildiğini, yani sinemacılık faaliyetinin suça delil olarak gösterildiğini not düşüyordu.

İkinci suçlama Dersim belgeselinden

“Ben Uçtum Sen Kaldın”, Türkiye’de İstanbul Film Festivali ve Sinemardin gibi festivallerde gösterildi. Çekimlerinin 2012’deki KCK soruşturmasına konu olması dışında film hakkında bir yargılama ya da yasak bulunmuyor. Şahin’in aleyhinde delil gösterilen filmlerden bir diğeri de, Katalan görsel sanatçı Tere Recarens ile birlikte Dersim’deki HES’lere karşı Uluslararası Alternatif Sanat Yürüyüşü’nün videosu. “The River Follows Its Course” adlı bu videoya da internetten erişilebiliyor.

Ben Uçtum Sen Kaldın’ın konusu

Mizgin Müjde Arslan’ın ilk uzun metraj belgesel filmi, İstanbul’dan Mahmur Mülteci Kampı’na uzanan bir yolculuk ile gerilla babasını arayan bir kadının hikâyesini anlatıyor.

Bir gün bir platform için Ermenistan’a giden, Irak’taki bir kampta büyüyen birileriyle tesadüf eseri tanışan bir kadının şans eseri babasını tanıyan insanlar ile birlikte yaptığı sohbetleri bir araya getiren yönetmen, filmde kadının babasının nasıl biri olduğunu, geçmişini, onu sevip sevmediğini sorgulamaya çalışıyor.

Özay Şahin kimdir?

1976 yılında Dersim’de doğdu. 1989’dan 2001’e kadar oyunculuk ve jonglörlük yaptı. Sonraki bir yıl Almanya’da günlük çıkan Taz Gazetesi’nde kültür ve sanat üzerine makaleler yazdı. 1997’de kısa filmler yapmaya başladı. İlk Uzun metrajlı semi-belgesel filmi “Can Baz” birçok uluslararası festivalde gösterildi ve Almanya genelinde vizyona girdi. İsviçre prodüksiyon ikinci uzun metraj belgeseli “Transasia Express” de uluslararası festivallerde gösterilmesinin ardından Bern ve Zürih şehirlerinde vizyona girdi. Yönetmen Berlin`de Dijital Medya Akademisi Ses ve Video Dizaynı üzerine ve Kaskaline Film Akademisi’nde eğitim gördü. Atıf Yılmaz Stüdyosu’nda eğitmen olarak çalıştı.

Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler: Fırtına Emine (Storm Emine – 2014), TransAsia Express (2008), Bir Dersim Belgeseli (Eine Dersim Dokumentation – 2005), Mardin’de 3 Aile (3 Familien aus Mardin – 2005), Can Baz (2005)

Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler: Sevgiye (2013), Yaman Zaman (Die Zeit – 2004),

Diğer çalışmalar: Ben Uçtum Sen Kaldın (2012 – Kamera), A Winner (2003 – Reklam filmi yönetmen, kamera, kurgu), Niyet (2002 – belgesel yapım, reji, kurgu)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz