Her Tercih Yeni Bir Yoldur…

0
183

Tercih kelimesi Arapça kökenli olup ‘yeğleme’ anlamına gelmektedir. Fiil olarak baktığınızda bir durum ile ilgili seçiminiz, verdiğiniz, daha iyisi olduğunu düşündüğünüz kararlarınız diyebiliriz. Ben bu ülkede insanların hep durumsal tercihler yaptığını, o an en iyisi, en güzeli ne ise onu istediğini düşünürüm. Kim ne derse desin, hayatınız, zorunlu ya da isteyerek yaptığınız seçimlerin sonuçlarıdır. Ben, kendimden küçüklerime hep şunu söylerim; birkaç yıl sonra kendini nerede, ne yaparken görüyorsun, o bulunduğun noktada mutlu musun? Değilsen, seni daha çok mutlu edecek olan, hayalin nedir? Hayalinizin gerçeğe dönüşmesi için gereken emeği bugün sarf edip etmediğinize bakın, o zaman insan anlıyor bir şeyleri gerektiği kadar yapmadığını…

Hayallerimize nasıl ulaşacağımızı anlatan, kalbe dokunan birçok yazı yazılmıştır, ben LGS puanları açıklanmışken iyi okul tercihi nasıl yapılır bununla ilgili naçizane bir şeyler yazmak istiyorum.

8.sınıf öğrencilerimizin katıldığı LGS sınavının sonuçları 30 Haziran 2021 tarihinde açıklandı. 1 milyon 38 bin 492 öğrencinin katıldığı sınavın sonuçlarını görmek için TIKLAYINIZ

Tercihlerle ilgili adımları kılavuzda yer alan teknik terimlerle değil, sadeleştirerek, karşılıklı görüşme yapıyormuşuz gibi anlatmak isterim.

Öncelikle, merkezi yerleştirme, yerel yerleştirme ve yetenek sınavı ile yerleştirme ne demek onu açıklayalım:

Merkezi Yerleştirme; merkezi sınav puanı (LGS)  ile öğrenci alan devlet ve özel okulların tercih ve yerleştirme işlemlerini kapsamaktadır.

Yerel Yerleştirme; öğrencilerin ikâmet adresleri ve ortaöğretim okul başarı puanları ile öğrenci alacak olan devlet okullarının tercih ve yerleştirme işlemlerini kapsamaktadır.

Yetenek sınavı ile yerleştirme; adı üzerinde yetenek sınavı ile alım yapacak okulların ( güzel sanatlar ve spor liseleri vs. ) tercih ve yerleştirme işlemlerini kapsamaktadır.

Merkezi yerleştirme yani LGS puanı ile öğrenci alan devlet ve özel okul tercihlerinizi 16 Temmuz 2021 tarihine kadar belirlemeniz gerekir.

Öncelikle, devlet okulu mu, yoksa özel okul tercihi mi yapmak istiyorsunuz buna karar vermelisiniz. Her iki taraftan da tercihleriniz var ise atacağınız adımlar farklı olacaktır.

Devlet okulları kapsamında tercih yapabileceğiniz okul türleri; fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan okullar ile mesleki ve teknik Anadolu liseleri, Anadolu teknik programları olacaktır. MEB tarafından yayınlanan tercih linki üzerinden bu okulları türlerine göre görüntüleyerek, okul kontenjanına, okullara giren öğrencilerin 2020 yılı Türkiye geneli en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimlerine bakarak tercih listenizi oluşturmanız gerekir.

Özellikle belirtmek isterim ki, tercih yapacak öğrencilerin, bir önceki senenin en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimlerini değerlendirerek, tercih yapması gerekir. Burada göz önüne alınması gereken nokta; 2021 yılı taban puanlarını ve yüzdelik dilimlerini, bu yıl tercih yapan ve okullara yerleşen öğrenciler belirleyecektir. Bu nedenle geçen yıla ait yüzdelik dilimlere bakarak en uygun okullar belirlenmelidir. Yüzdelik diliminizin, tercih yapacağınız okulun yüzdelik diliminden daha küçük olmasına dikkat etmek faydalı olacaktır.

Geçen sene sınava giren öğrenci toplamı 1 milyon 472 bin 88 iken bu yıl sınava giren öğrenci sayısı 1 milyon 38 bin 492 olmuştur. Aradaki yaklaşık 430 binlik öğrenci farkı her yüzdelik dilime düşen 4300 öğrenci sayısının azalmasını ifade eder. Bu nedenle kendi yüzdelik diliminizden yüzde 3 daha yüksek okuldan başlayarak düşebildiğiniz kadar 10 okul belirlemek doğru olacaktır.

MEB tarafından açıklanan okulların geçen seneki bilgileri için TIKLAYINIZ

Yerleştirme işlemi için oluşturduğunuz tercihlerinizi 5-16 Temmuz tarihleri arasında okullarınıza iletmeniz ya da elektronik ortamda e-okul üzerinden giriş yapmanız gerekmektedir.

Özel okullar, LGS puanını esas alarak, kendi yönetmeliklerine göre öğrenci kabul etmektedir. Her okul kendi belirleyeceği bir LGS taban puanı üzerinden alım koşullarını ilan eder.

Okullar, ilan ettikleri taban puana göre gelen öğrenci başvurularını, ön kayıt olarak alırlar ve kontenjanları dahilinde, hak kazanan öğrencilere geri dönüş yaparak ön kayıtları resmi kayda dönüştürürler.

Tercih-kayıt yapmak istediğiniz özel okulla ilgili sormanız gerekenler; eğitim-öğretimi nasıldır? Bir üst eğitim öğretim hedefleri nelerdir? Yurt içi-yurt dışı üniversite başarı oranı nedir? Okulun eğitimde önceliği ve öğrencilerle birlikte yapılan projelerin neler olduğudur. Sizin için önemli olan kriterleri inceleyerek mutlaka yüz yüze görüşmeye gitmeniz gerekir. Elbette ki okulun semti ve okul binasının fiziksel koşulları da önemlidir ancak lütfen sadece bunlara bakarak tercih listenizi hazırlamaktan artık vazgeçin, bu hataya düşmeyin.

Özel okulları, Amerikan, Alman, Fransız, İtalyan liseleri gibi yabancı özel okullar ile Türk özel okullar olarak ayırabiliriz. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) çatısı altındaki bu okulların kayıtları 1-14 Temmuz tarihleri arasında yapılacaktır.

Çok zor bir uzaktan eğitim süreci, girilen zor sınavlar, puanlar derken yeni okullarınızı seçeceğiniz bu heyecanlı günler geçecek olsa da hayatınız boyunca yapacağınız ‘’tercihler’’ bitmeyecektir. Her tercih, sonraki tercihinize açılacak yeni başlangıçtır.

*Bu sene yabancı özel liselerin açıklanan taban puanlarını yazının en altında bulabilirsiniz.