Bu hafta canım çok yazı yazmak istemedi; hem gündem çok karmaşık hem de yazıyı zamanında teslim etmek gerekliliğinin vermiş olduğu tatlı telaş birleşince ortaya da aşağıdaki gibi neleri yazmak istemediğim ile ilgili bir yazı çıktı aslında…
Ağustos’un ikinci haftasında gerçekleşen ve bugüne kadarki en büyük kripto para soygunlarından biri olan ve “Bay Beyaz Şapka” lakaplı hackerın veya hacker topluluğunun çalmış olduğu 600 milyon dolardan bahsetmek, bu parayı da iade ettiklerini ve bunu tamamen eğlence için yaptıklarını da eklemek istemiyordum. Son bir not ellerinde 33 milyon dolar kaldığı belirtiliyor ama bunlar çok önemli değil aslında.
https://tr.euronews.com/2021/08/13/beyaz-sapkal-hacker-cald-g-600-milyon-dolarl-k-kripto-paray-iade-etti-eglence-icin-yapt-k
Geçen hafta erken seçim ekonomisine dair biraz giriş yaptık ve kendimi de birden erken seçim tartışmalarının içinde buldum. Anketler vs derken yaz aylarının bitimini takiben sanırım daha sıcak bir seçim tartışması, tarihler ve anketler içerisinde bulacağımız bir döneme doğru ilerlediğimizi anladım.
Neyse halen yaz aylarındayız madem bunun keyfini çıkaralım.
Bu hafta sonunda; Cuma’dan başlayarak ABD’nin Jackson Hole kasabasında geleneksel olarak biraya gelen Amerikan Merkez Bankası başkanı ve üyeleri ile gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin Merkez Bankası temsilcilerinin bir araya geldiği toplantı bu sene Covid-19 varyantı sebebiyle online olarak yapılıyor.
Aslında bir sempozyum şeklinde ilerleyen bu toplantı, tüm dünya ekonomi yönetimlerinin ve piyasa oyuncularının merakla beklediği sorularının cevaplarını, satır aralarında arayacakları bir hale geldi.
Ama bunun da bir önemi yok. Nasıl olsa herkes dünyada enflasyonun kalıcı olmadığını ve geçici olarak fiyatların arttığını bir süre sonra her şeyin eskisinden daha iyi olacağını ve fiyat düşüşleri ile karşılaşacağımızdan da emin!
Aşağıdaki makalenin ilk paragrafında yapılan yorum ile konunun ana fikrini anlar hale geliyorsunuz bir anda.
https://www.dunya.com/kose-yazisi/enflasyon-gecici-mi-kalici-mi/628097
Neyse; burada da çok fazla vakit kaybetmenin bir anlamı yok her şey geçici nasıl olsa…
Hazır ABD’den laf açılmışken pandemi döneminde ABD’nin vatandaşlarına direkt veya şirketler vasıtası ile yapmış olduğu yardımlar yıllık gelir büyüklüğünün %35’ine ulaşmış durumda.
Ülkemizde bu oran en son %2.5 seviyesindeydi. Ama istediğiniz an bankalardan kredi başvurusunda bulunabiliyorsunuz; eğer hala finansal siciliniz bozulmadıysa!
Dönemsel olarak IMF tarafından bu oranlar açıklanıyor.
Haritadan da anlaşılacağı üzere ülkemiz 2.5-5%’lik dilimde bulunuyor. Güney Afrika’nın bir üst dilimde bulunduğu da dikkatimi çekti, ama siz vaktinizi harcamayın. Geçici şeyler bunlar…
Daha kalıcı şeylerden bahsetseydin keşke diyecek olursanız, en azından son bir haftadır ülkemizde sel veya yangın felaketi olmuyor hiçbir canlı ne evinden, ne yuvasından olmak zorunda kalmadı, ne de can kaybı yaşandı. Bu durumun kalıcı olmasını dileyebilirim.
Böyle olmadığını biliyorum ama bunu da yüzüme vurmasaydınız keşke en azından bu anın keyfini biraz da olsa çıkarmış olurdum.
Haftaya görüşmek üzere.