Cihan Mürtezaoğlu: Hayat hiçbir zaman bayram olmayacak…

0
536

Leyla Alp: Son albümün “Belli Olmaz”, kader, keder ve varoluş üçlemesi gibi. Var mı bir sebebi? Senin hayattaki yolculuğunla şarkıların yolculuğu nerde buluşuyor nerede kesişiyor.

Cihan Mürtezaoğlu: Kader, keder kavramsal olarak halihazırda varoluşsal kavramlar gibi. Yani insandan bağımsız bir yönde kendi kendilerine düşünülmesi güç kavramlar. Buradan hareketle şarkıların varoluşsal yönü beni hızla kendine çekiyor sanırım. Şarkı konseptini tam da bu noktada bazı varoluşsal muhasebelerin doğasında buluyorum.  

Leyla Alp: Son zamanlarda yapılan şarkılarda anlam arayışları, varoluşsal kavramlar var. Sence bunun nedeni ne? İnsanlar kendini ve hayatı daha fazla mı didiklemeye başladı? “Hayat Bayram olsa” dan bu günlere nasıl geldik?

Cihan Mürtezaoğlu: Tam da yaşadığımız çağın yeni değer mekanizmalarını aradığı, bunları yerli yerine oturtmakla cebelleştiği bir evrede olduğunu düşünüyorum. Pandemi dahil tüm yaşanan sancıların ana fikrinin bu yeni değerler arayışına çıktığını görüyorum. Varoluşsal didiklemeler de böyle dönemlerde doğal olarak hemen yanı başında bitiveriyor insanın. Ahlaki, toplumsal, estetik veyahut kavramsal değerler zamanla yerini bulacaktır. Hayat da hiçbir zaman bayram olmayacaktır 🙂

Leyla Alp: Yaşadığımız toplumsal süreçler şarkılarda ne kadar yer buluyor?

Cihan Mürtezaoğlu: Bana kalırsa çok fazla yer buluyor. Ama sanatı gündem siyasetinin tamamıyla etkisinde gibi ortaya koyan bir kullanım dozajı hiç ilgimi çekmedi şimdiye kadar. Zamanlar arası bir anlamı kovalayarak derdini ortaya koyabilen tavırları kendime yakın buluyorum. Diğerini yapanlara saygım var ama bana çok uzak geliyor.

Leyla Alp: Müzikte, edebiyatta, medyada daha doğrusu hayatın her alanında bir kutuplaşma yaşıyoruz. Bu kutuplaşma sana ne hissettiriyor? Aidiyet, taraflık gibi kavramların sanatsal üretimde nasıl bir etkisi var?

Cihan Mürtezaoğlu: Tuzak gibi geliyor bana. Tuzaklara düşmek doğal sonuç. Ama düşmemek için dilimizi, halimizi zıt değerlere düşman argümanlara angaje olmadan inşa edebiliriz. Zira herkes bunun içinde bence. Yani kutuplaşmayı reddedebilir, kutuplaşmamak için yeni yollar arayabiliriz.

Leyla Alp: Ceylan Ertem, Melike Şahin, Pinhani gibi pek çok isimle çalıştın, çalışıyorsun, bir başkasının albümünü ya da şarkısını düzenlemekle kendi albümünü yapmak arasında nasıl bir fark var? 

Cihan Mürtezaoğlu: Çok büyük farklar yok ama başka tabii ki. Kendi konumda daha deşelemeciyim. Başkasıyla çalışmak daha rahat. Karşındakinin ne istediğini, neye ihtiyaç olduğunu kavramak daha kolay.