Uzunca bir süredir Reportare’de sualtı yazılarım ile sizleri denizler altında keşfe çağırıyorum. Bugün bir değişiklik yapıp sizi oturduğunuz yerde, ıslanmadan , yorulmadan dalışa götüreceğim. Çünkü bugün dalmak için mükemmel bir gün.
Nasıl mı? Gelişen ilerleyen teknoloji sayesinde! Uzun zamandır 360 derece çekim yapabilen kameralar sayesinde olağanüstü güzellikte sualtı videoları çekilebiliyor. İşte bugün sizinle beğendiğim bu videolardan bir kaçını paylaşacağım.
Kızıldeniz’in dev batığı Thistlegorm
Gelin önce Kızıldeniz’e uzanalım ve dünyanın en güzel batıkları arasında kabul edilen SS Thistlegorm’a dalalım:
SS Thistlegorm 1940 yılının Haziran ayında İngiltere’de denize indirilmiş bir yük gemisi idi. II. Dünya Savaşı şartlarında özellikle havadan saldırılara karşı uçaksavarlarla donatılmıştı. 126.5 metrelik bu büyük gemi göreve başladıktan sonra 3 başarılı seferin ardından yaklaşık 1 yıl sonra 2 Haziran 1941’de Glasgow’dan İskenderiye’ye doğru yola çıktı. Gemi, kamyonlar, zırhlı araçlar, tren vagonları, ağır makineli tüfeklerle yüklüydü. Akdeniz’deki Alman donanmasından ve denizaltılarından kaçmak için rota Akdeniz yerine Güney Afrika’yı dolaşacak biçimde planlanmıştı. Capetown’da bir süre demirleyen Thistlegorm ve beraberindeki filo Süveyş Kanalı’na hareket etti. Süveyş Kanalı’nın tıkanması nedeniyle güvenli olduğu düşünülen bir demirleme noktasında demirledi. 6 Eylül 1941’de Girit adasından havalanan 2 Heinkel HE 111 bombardıman uçağı Thistlegorm’a 2,5 tona yakın bomba atarak batırdı. Savaşın ardından 1950 yılında Kaptan Cousteau batığı keşfetti. Kızıldeniz’in berrak ve zengin sularında yatan batık bugün dünyadaki en güzel batık dalışı noktalarından biri sayılıyor. Thistlegorm Galcede “mavi devedikeni” anlamına geliyor.
(Kaynak: https://www.scubadiving.com/history-red-sea-thistlegorm-shipwreck )
Denizin üstünden ve altından Maldivler:
Maldiv Adaları da en az Kızıldeniz kadar denizin üstünde ve altındaki doğal güzellikleri ile biliniyor. Bu 360 derece videoda hem suyun üzerinde hem de sualtında Maldivler’deki canlı yaşamı gözlemleyebilirsiniz.
Büyük çekiçbaşlı köpekbalıkları:
Köpekbalıkları arasında en ilginç türlerden biri çekiçbaşlı köpekbalıkları. National Geographic’in bu canlılar hakkında hazırladığı 360 derece video 7 yılda 37 milyondan fazla kez görüntülenmiş. Hala izlemediyseniz buyrun.
Bahamalarda köpekbalığı beslemek…
Haydi şimdi başka bir dünya cennetine geçelim ve Bahamalar’da köpekbalıklarını besleyelim…
Akdeniz’den göç eden orkinoslar
Orkinoslar ya da İngilizce adıyla Bluefin Tuna balıkları dev sualtı göçmenleri. Save The Med Foundaiton’ın bu videosunda ağırlıkları 800 kiloya ulaşabilen, suyun 900 metre altına kadar inebilen bu dev balıkların arasında yüzebiliriz.
Bu hafta bu videoları beğendiyseniz ve buraya kadar bu yazımı okuduysanız size bir müjdem var. Gelecek haftadan itibaren bir süre aletli dalışın tarihini ve aletli dalışı mümkün kılan müthiş insanları yazacağım. Haftaya görüşmek üzere…