26-27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen YKS’nin (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sonuçları, 4 Ağustos 2021 tarihinde açıklanacak. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecekler.
Kılavuza göre 24 tercih hakkı olan adaylar, üniversite tercihlerini 5-13 Ağustos 2021 tarihleri arasında http://ais.osym.gov.tr adresinden yapabilecekler.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, 2021 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun yayınlandığı bilgisini paylaşırken, kontenjan sayısal verileri ile ilgili aşağıdaki tabloya yer verdi. Tabloya göre üniversitelerdeki toplam kontenjan sayısının 1 milyon 38 bin 865 olduğu görülüyor. Peki, her kontenjan her aday için anlamlı mıdır?
İyi bir tercihin olmazsa olmazı, yapılan sınavın sonuçlarını iyi okumakla başlar. Aday öğrencilerin kendi puanlarına ve başarı sıralarına odaklanarak, tercih kılavuzunda yer alan, bir önceki yıl taban puanları ve başarı sıralamalarına göre nereyi tercih edebileceklerine bakmaları gerekir.
Teknolojik gelişimler ve dijital dönüşümün, hem sosyal, hem de ekonomik olarak hayatlarımızı değiştirmeye başladığını, yapılan araştırmaların; iş dünyasının yaratıcı fikirlere sahip, iletişim becerileri olan, inisiyatif alan, proje üreten insanlara ihtiyacı olduğunu gösterdiği, gelecek nesillerin, aranan insan tipine uygun mezunlara dönmesi gerekliliğini daha önceki yazılarımızda bolca konuştuk. 2 yıldır uzaktan eğitim ile mezun olan, sanal ortamlarda öğrendiklerini gerçek ortamlarda uygulamaya çalışacak gençlerimizin işlerinin ne kadar zor olduğundan bahsettik. Peki madalyonun diğer yüzü? Yaşanan pandemi ile hızlı bir değişime ayak uydurmaya çalışan gençler de artık farklı becerilerde kendilerini geliştirmek, teknolojinin entegre olduğu bir eğitim sisteminde, gündelik hayatla ilişkilendirilmiş müfredatın hâkim olduğu eğitim programları isteğindeler.
Gençlerin bu haklı istekleri doğrultusunda, tercihler konusunda yardımcı olacağını düşündüğüm bir yol haritası paylaşmak istiyorum. İlk iş olarak güçlü ve zayıf yönleriniz ile yapmaktan hoşlandığınız ve hoşlanmadığınız eylemleri belirlemelisiniz.
Koşullar sizi zorlasa da kolaylıkla yaptığınız, sizde potansiyeli var olan yetenekleriniz güçlü yönlerinizi oluşturur. Yapmakta zorlandığınız, stres altında kontrolünü sağlayamadığınız her şey ise zayıf yönlerinizdir.
Öyleyse bir düşünün; sizin için rapor hazırlamak, sunum yapmak, probleme odaklanmak, kendinizi yazarak ya da çizerek ifade etmek, emir alıp vermek, aynı anda birkaç işe odaklanmak, analitik düşünmek, iyi iletişim kurmak, ikna ve empati yeteneği, yeni fikirlere ve öğrenmeye açıklık, sabırlı olmak güçlü yanınız mı, yoksa zayıf yanınız mı?
Şimdi sıra eğitim ve öğretim hayatınızı gözden geçirmeye geldi. Hangi derslerde daha başarılısınız? Lisede gönüllü olarak katıldığınız projeler var mıdır? O projedeki rolünüzle alakalı meslekler nelerdir? Araştırdığınız mesleklerin size ne kadar uygun olup olmadığına yukarıdaki sorular eşliğinde göz atın. Böylelikle puan ve başarı sıralamalara bakmadan önce hangi mesleklerde kendinizi daha iyi ifade edeceğinizi ve hangi bölümleri yazacağınızı düşünerek yola başlamış olacaksınız.
Okumayı arzu ettiğiniz bölüme karar verdikten sonra bu bölümün yer aldığı üniversitelerin tanıtım günlerine gitmelisiniz. Seçeceğiniz üniversitelerin; yabancı dil hazırlığının olup olmamasına (uluslararası literatür takip etmek için), bölümlerin öğrenim kadrosuna, bu kadrolarda yabancı eğitmenlerin yer alıp almadığına, öğrenci değişim programlarına ve bu programlara bağlı olarak ne kadar öğrencinin gelip gittiğine, aktif kullanılan laboratuvarlarına, kullanılan teknolojilerine, üniversitenin AR-GE çalışmalarına, öğrenci ve eğitmen kadrosunun birlikte yer aldığı projelerinin olup olmadığına, son sene öğrencilerine anlaşmalı kurumlar ile staj yapma imkânı sunup sunmadığına, alacağınız derslerin dışında becerilerinizi geliştirebileceğiniz işleyen sosyal kulüplerine, seçmeli derslerinizi farklı alanlarda seçebilme imkanına dikkat ederek, puanınızın ve sıralamanızın uyduğu 24 tercihinizi belirleyebilirsiniz.
Unutmayın ki başarı, çok çalışarak ve kendinizi değişen dünya ışığında geliştirerek, mutluluk ise yapabildikleriniz ve isteklerinize ulaştıkça sizinle olacaktır. Hayatınızla ilgili vereceğiniz her önemli karar, başarı ve mutluluğunuz için atılan bir adımdır.