Kürt Edebiyatçılar Derneği, 30 yılın ardından Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye olan ancak Edirne Geri Gönderme Merkezi’ne götürülen yazar Abdulmenaf Osman hakkında açıklama yaptı.
Rojava’nın Hesekê kenti doğumlu Abdulmenaf Osman, 30 yıl 6 aylık mahpusluktan sonra 3 Eylül Pazar günü Manisa Akhisar T Tipi Kapalı Cezaevi’nden tahliye edildi.
Yaklaşık 36 saat fiili olarak gözaltında tutulduktan sonra ailesine Manisa İl Komutanlığı’na götürüleceği bilgisi verildi. Ancak avukatını arayan Osman, Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hesekê kenti doğumlu olduğu için Edirne Geri Gönderme Merkezi’ne götürüldüğünü bildirdi.
Bu bilgi üzerine Kürt Edebiyatçılar Derneği Abdulmenaf Osman temel insan haklarının çiğnendiğini belirterek bir açıklama yayınladı.
Açıklamada Osman’ın “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” (YUKK) 4 ve 55’inci maddeleri gereği sınır dışı edilemeyecek kişiler arasında olduğuna dikkat çekildi.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ne diyor?
Kanunun 4. Maddesi “Geri gönderme yasağı” başlığını taşıyor.
Madde şöyle: “Bu Kanun kapsamındaki hiç kimse, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulacağı veya ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi fikirleri dolayısıyla hayatının veya hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilemez.”
Kanunun 55. Maddesi ise “Sınır dışı etme kararı alınmayacaklar” başlığını taşıyor
Bu maddenin a bendinde 4. Maddeye benzer olarak “Sınır dışı edileceği ülkede ölüm cezasına, işkenceye, insanlık dışı ya da onur kırıcı ceza veya muameleye maruz kalacağı konusunda ciddi emare bulunanlar” hakkında sınır dışı etme kararı alınamayacağı belirtiliyor.
Abdulmenaf Osman savaş koşullarının devam ettiği Suriye’ye bu iki maddeye dayanarak gönderilmek istemiyor.
Kürt Edebiyatçılar Derneği Suriye’deki çatışmalı süreç devam ettiğinin altını çizerek Abdulmenaf Osman’ın üçüncü bir ülkeye gitme isteğinin temel haklarından biri olduğuna vurgu yaptı.
Avukatından açıklama
Abdulmenaf Osman’ın avukatı Halil Coşkun bianet’ten Nedim Türfent’e yaptığı açıklamada müvekkili için endişeli olduğunu ifade etti.
Avukat Coşkun, Yabancılar ve Uluslarası Koruma Kanunu’na göre Abdulmenaf Osman’ın sınır dışı edilemeyecek kişiler arasında yer adığını belirtti ve yapılan işlemin hukuka aykırı olduğunu söyledi. Yasalara göre Menaf’a üçüncü bir ülkeye gitmesi ve pasaportunu çıkarabilmesi için kanunda yer alan bir aylık sürenin kendisine verilmesi gerekiyor.
Bundan sonra yapacakları hakkında artıgerçek’i bilgi veren Coşkun, “Sınır dışı etme kararı ardından bir hafta içerisinde dava açılması gerekiyor. Bundan sonraki süreçte, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul şubesindeki arkadaşlarımızla müvekkilimin öncelikle sınır dışı edilme kararına itiraz edip, sınır dışı sürecini durdurmaya çalışacağız. İdari Gözlem Kararını aldık. Sulh Ceza Hakimliği’ne sınır dışı edilmesine karşı da başvurumuzu yapacağız” diye konuştu.
Abdulmenaf Osman kimdir?
1965 yılında Hesekê’de doğan Rojavalı Kürt yazar Osman ilk, orta ve liseyi bu şehirde okudu. Üniversite eğitimini Şam Üniversitesi Jeoloji Bölümü’nde tamamladı.
1993 yılında Batman’da gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Tutuklanmadan önce ve tutuklandığından bu yana birçok dergide yazılar yazdı. Dokuz kitabı bulunan Menaf Osman’ın Türkiye’de yayımlanan iki kitabı bulunuyor. Aynı zamanda Menaf Osman’ın “Destê Şeş Tilî (Altı Parmaklı El)” adlı oyunu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda sahnelendi.