Okyanusların Yaratıcı Sesi: Sea Walls

0
45

Dünyayı korkunç bir hızla kirletiyoruz, havayı, suyu, dağları, su üstünü sualtını heryeri plastiğe boğuyoruz. Dünyanın en yüksek noktası da en derin çukuru da plastik atıklardan nasibini aldı. Medeniyetimiz plastik üzerine kurulu desem abartmış olmam herhalde. Hem denizde hem karada bu kirlilikle mücadele eden binlerce kurum, milyonlarca insan var ama mücadelenin iyi gittiğini söylemem. Bu satırları okurken içinizi karartacağımı düşünmüş olabilirsiniz ama öyle olmayacak. 

Gelin bu yazıda çevre için mücadeleyi dalışla, sanatla, işbirliği ile bütünleyen, rengarenk iç açan bir örgütün hikayesi ile sürdürelim: PangeaSeed ve onun alt kolu Sea Walls organizasyonu. 

PangeaSeed’i, dilimize pangea tohumu diye çevirebiliriz. Pangea nedir? derseniz:

Pangea sözcüğü Eski Yunanca’da “tüm, bütün, yekün” anlamlarına gelen pan ve yeryüzünü simgeleyen “Ana Tanrıça” Gaia sözcüklerinin birleşiminden oluşuyor. Yaklaşık 300-200 milyon yıl öncesinde, Avrupa, Afrika, Güney Amerika ve Kuzey Amerika bitişikti. Hepsi Pangea adı verilen tek bir kıta olarak varlığını sürdürüyordu. Pangea ilk olarak Afrika, Güney Amerika ve Kuzey Amerika arasında üç uçlu bir yarık oluştuğunda parçalanmaya başladı. Yarılma, magmanın yerkabuğundaki çatlaktan yükselerek volkanik bir yarık bölgesi oluşturmasıyla başladı. Volkanik patlamalar, Pangea’nın kıta büyüklüğündeki bu parçalarını birbirinden ayrılırken, kül ve volkanik kalıntıları yeryüzüne püskürttü. Yayılan kıtalar arasındaki yarık giderek büyüyerek yeni bir okyanus havzası olan Atlantik’i oluşturdu.

Pangea ve kıtasal sürüklenme ya da kıtasal kayma teorisini ilk olarak 1596 yılında Abraham Ortelius ortaya atmıştı. Daha sonra 1912 yılında Meteorolog ve Yerbilimci Alfred Lothan Wegener’in Kıtaların Doğuşu isimli kitabında ayakları yere basan bir teori haline gelmişti.

PangeaSeed ise kendi ifadeleri ile 2010 yılından bu yana, acil çevresel tehditleri çözmek için çağdaş sanatın etkisinden ve yaratıcılığın gücünden yararlanan bir okyanus koruma hareketi. PangeaSeed bir yandan bilimsel araştırmalar yapıyor ve destekliyor.  Diğer bir yandan sanatsal faaliyetler ile çevre mücadelesine, sualtına dikkat çekiyor.  Bunun yanında sanat eserleri ile fon oluşturuyor. Gelin bugün PangeaSeed’in bilimsel çalışmalarına değil de denizle sanatı buluşturan çalışmalarına bakalım. 

Sea Walls sanatçıları, duvarları deniz ile buluşturuyor…

Sea Walls PangeaSeed’in bir altk örgütü. Sea Walls, çevre çalışmaları için para dilenen ama bu çalışmalara gönüllülerin katılmasına sıcak bakmayan kuruluşlardan değil. Tam tersi, sanat ile hem fon yaratılıyor, hem de gönüllüler her dem eylemlere, çalışmalara ortak ediliyor. Üstelik sanatçıların süslediği duvarlar çevreye renk katıyor.

Sea Walls Dünya çapında 19 ülkede 500 duvar resmi ile, sualtına ilgi duyan insanları birleştiriyor. Her bir duvar resminin ardında benzersiz bir hikâye yatıyor.

Sea Walls sanatçıları dünyanın dört bir yanında yüzlerce duvar resmi ile okyanuslara dikkat çekiyor. Bir taraftan da sanatçıların ürettiği eserler ve replikalarının satışı ile büyük bir gelir elde ediliyor. ÜStelik Sea Walls sanatçıları arasına katılmak sadece bir tık uzağımızda

İsterseniz bu hafta yazıyı kısa tutayım. Sizi PangeaSeed ve Sea Walls sanatçılarının birbirinden güzel eserleri ile baş başa bırakayım: 

Carolyn Roblyer “The Book Of The Reef”
Aaron Glasson- Jason Botkin Crane Keeper
Awshit To Protect and Defend
Bicicleta Sem Freio Plastic Fantastic

Kaynakça:

https://www.usgs.gov/

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz