Sahneden Akademiye Bir Yolculuk Hikâyesi: Funda Lena

0
334

Yaratıcılık, eğitim, pazarlama, bunların hukuksal süreçleri, telif hakları, “Copy Left”, “Copy Right”, içerik üretimleri, dijital pazarlama, etkinlik ve organizasyonlar, menajerlik, festivaller, konser organizasyonları gibi daha birçok alan “Kültür Endüstirileri” kapsamında ve yaptığım işle doğrudan ve/veya dolaylı ilgili olduğu için uzun yıllardır “Kültür Endüstrileri”ni ilgilendiren konuları ve bu konuda yapılan çalışmaları, yayınları, makaleleri yakından takip ediyorum. Üstelik sadece işimle ilgili olduğu için mecburiyetten bir zorunluluk olarak değil, gerçekten keyif alarak, merak ederek, anlamaya çalışarak takip ediyorum. Zaman zaman gerek STK’lar bazında gerekse özel sektör bağlamında yeri geldiği noktalarda da farklı biçimlerde katkı koymaya çalıştım, çalışıyorum.

Funda Lena’yla da LinkedIn’deki konuyla ilgili araştırma, makale paylaşımları sayesinde karşılaştım ve izlemeye başladım. “Kültür Endüstrileri”nin diğer endüstrilere, iş kollarına, disiplinlere göre önemli bir farklılığı var. Konu sanat, yaratıcı süreçler, sanatçılar olduğunda –ve hatta popüler kültür ürünleri bile olsa, bu konuda kuramsal, araştırmaya dayalı, akademik yaklaşımlar diğer sektörlere göre çok ama çok daha zayıf. Bu sektörlerin pazarlamaya dayalı bölümleriyle ilgili çalışmalara rastlansa da, bütünlüklü olarak tüm süreçlerini ele alan çalışmalar ve bu konuda çalışma yapanlar çok kısıtlı.

Aşağıdaki röportajda sizlerin de hemen fark edeceği gibi Funda’nın durumu bu konuda biraz daha ayrıcalıklı. Funda bu işe bir müzik kariyeri yapmak için başlayıp, daha sonra çalışmalarını akademik ortamda ve STK oluşumlarıyla devam ettirdiği için; “masanın her iki tarafını” deneyimlemiş ve çok iyi bilen, bu konudaki deneyimlerini gerek kurumsal gerek kuramsal gerekse bu sektörde “var olmaya” çalışanlara danışmanlık yaparak, destek olan biri.

Bu noktada sözü ona bırakalım ve gerek hikayesini gerekse yaklaşımını, bakış açısını onun ağzından dinleyelim.

Umarım keyifle okursunuz…

Ulvi Yaman

Mart/2022/ Lefkoşa

1
2
3
4
Önceki İçerikEzgi Yalınalp ile Engelsiz Filmler Festivali
Sonraki İçerikReportare Haftalık | 03 Nisan 2022
1966, İstanbul doğumlu. Marmara Üniversitesi, Basın-Yayın Yüksek Okulu,Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Radyo ve Televizyon Bölümü’nde yüksek lisans yaptı ve doktora çalışmasına devam etti, tez aşamasında ayrıldı. 1984-1989 yılları arasında, bir yandan okurken bir yandan Toros Mühendislik şirketinde İthalat ve Pazarlama Müdürü olarak görev yaptı. , yine aynı yıllar arasında UNESCO’ya bağlı, kar amacı gütmeyen uluslararası programlara sahip “The Experiment In International Living in Turkey”de Program Koordinatörlüğü görevini yürüttü. 1991 yılında Şeker Sigorta’da Reorganizasyon, Pazarlama ve Reklam Müdürü olarak mesleki kariyerine başladı. 1993 yılında Oyak Sigorta’da Reklam Müdürü olarak görev aldı. Dream Design Factory’de 7 yıl Genel Koordinatörlük, (dDf'teki son 3 yılında dDf’nin yan kuruluşu olan dda, Dream Design Advertising’de Müşteri İlişkileri Direktörlüğü) Capital Events’de 2 yıl Genel Koordinatörlük görevlerinde bulundu. 2003 yılında X-event’in kurucu ortaklarından biri olarak, şirketinin genel koordinatörlük görevini üstlendi. 2005-14 yılları arasında Farkyeri Reklam Ajansının Kurucu Ortakları arasında yer aldı. Ulusal ve uluslararası müşteriler için yüzlerce başarılı projeyi hayata geçirdi.Reklamcılık ve Etkinlik Yönetimi alanlarında bir çok ödül aldı. İstanbul Modern Sanatlar Galerisi’nde Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği Genel Koordinatör olarak görev yaptı. Çeşitli kitap projelerine katkıda bulundu, çeşitli dergi ve gazetelerde yazı, araştırma ve makaleleri yayınlandı. Halen bir çok ajans ve markaya danışmanlık vermektedir. TTNet'in "Yaratıcıya Destek, Yaratıcı Ekonomiye Destek" projesinin eğitmenlerinden oldu. 2006-2011 yılları arasında Bilgi Üniversitesi, Reklamcılık Bölümü’nde, “Etkinlik Yönetimi” dersleri verdi. Fenerbahçe Kulübü, Yüksek Divan Kurulu Üyesidir Specialties: Advertising, Event Management and Marketing, Special Project