Kızıl Goncalar dizisine verdikleri cezayı savunan RTÜK Başkanı, “Hiç kimsenin halkın bir bölümünü hakir görmeye hakkı yoktur” dedi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) başkanı Ebubekir Şahin, Kızıl Goncalar dizisine verdikleri 9 milyon TL idari para cezası ile iki kez program durdurma cezası hakkında açıklama yaptı.
İki bölüm yayınlanan dizinin üçüncü bölümünün 22 Ocak 2024 tarihinde gösterilmesi bekleniyor.
“Türk halkının milli ve manevi değerleri”
TV100’den Hacı Yakışıklı’nın sorularını yanıtlayan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Kızıl Goncalar’ın çok fazla şikâyet aldığını söyledi:
“Kızıl Goncalar dizisi ‘dakika bir gol bir’ yaptı. Bakın RTÜK 1994 yılında kuruldu. RTÜK’ün tarihi boyunca bu denli şikâyet alan yapım hatırlamıyorum. 36 bine yakın vatandaşın tepkisi görmezden gelinebilir mi? Uzmanlarımız yapımı titizlikle ele aldı. Dizideki hassas noktaları belirledik, yayıncılık ilkelerine aykırı halleri tek tek çıkardık. Hiç kimse Türk halkının millî ve manevi değerleriyle dalga geçemez. Değerlerimizi küçümseyemez. Algı oyunlarıyla vatandaşlarımızı aşağılayamaz”.
“Gözümüzün içine baka baka”
Ebubekir Şahin, konuşmasının devamında RTÜK’ün vatandaşların hakkını savunduğunu iddia etti:
“Bizim görevimiz RTÜK olarak vatandaşlarımızın hakkını savunan 6112 sayılı yasayı uygulamaktır. Hiç kimsenin halkın bir bölümünü hakir görmeye hakkı yoktur. Gözümüzün içine baka baka yapılanlara karşı sessiz kalmamız mümkün değildir.”
6112 sayılı RTÜK kanunu nedir?
RTÜK 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun çerçevesinde çalışan bir üst kurul.
RTÜK’ün çalışma prensiplerini belirleyen üçüncü kanun bu. İlk kanun Türkiye’de 1990 yılında başlayan özel radyo ve televizyon yayıncılığının ortaya çıkması sonrası kuruldu. Dönemin Anayasası 113. Maddesiyle devlet radyo ve televizyon yayıncılığı dışındaki özel teşebbüsleri yasaklıyordu. Ancak dönemin cumhurbaşkanı Turgut Özal’dı, başbakan ise Yıldırım Akbulut. O dönemde yüzlerde özel radyo ortala çıktı, özel televizyonlar ardı ardına açıldı. Kanuni düzenleme 1994 yılında gelene kadar, özel radyo ve televizyonlar tarihlerinin en özgür yayıncılığını yaptı.
1993 yılında Anayasa’da özel radyo ve televizyon yayınlığını serbest bırakan bir değişiklik yapıldı. Ardından Anayasa’nın değiştirilen maddesine dayanılarak 20 Nisan 1994 tarihinde 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun’u yürürlüğe girdi.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bu kanun çerçevesinde yayıncılık alanını düzenleyip denetlemek için oluşturuldu.
RTÜK dört yıl süren serbest yayıncılık dönemini sert uygulamalarla denetim altına aldı. Kanun bu sert uygulamalara mahal verecek “genel ahlâk”, “toplum huzuru”, “toplumda nefret duyguları oluşturacak yayınlar” ifadelere yer veriyordu. Bugün AKP iktidarı da aynı ifadeleri kullanıyor.
Ancak dönem aynı zamanda Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik müzakerelerinin başladığı yıllara denk geldi. Resmi olarak 3 Ekim 2005’te başlayan üyelik müzakereleri boyunca RTÜK uygulamaları, Türkiye’nin ayağına dolandı. Sonuçta RTÜK’ün ilk kanunu yürürlükte kaldığı 17 yıl boyunca yaklaşık 20 kez değişikliğe uğradı.
Avrupa Birliği’ne uyumun sağlamasına yönelik bu değişiklikler, radyo ve televizyonlara 2011 yılına kadar rahatlama ve özgürleşme dönemi getirdi.
Ancak AKP iktidarının yayıncılık alanını tümüyle ele geçirme, denetleme politikası çerçevesinde 1994 tarihli kanın 3 Mart 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ile ilga edildi. Yeni kanun ile birlikte RTÜK’ün yayıncılık alanındaki hakimiyeti daha da artırıldı.
Kızıl Goncalar gündeminde neler yaşandı?