Kafayı diri tutmanın en basit en ucuz yolu yürümek. Denizde bir şeyler göreyim diyorsanız önerim kendi “şnorkel safarinizi” düzenlemeniz. “Haydi şnorkel safariye çıkalım!” derken biliyorum, bu ancak deniz kıyısında mümkün ama ben de sualtı ile ilgili yazılar yazıyorum.
Ülkenin ekonomik gidişatı malum. Türk Lirasının önlenemeyen düşüşü bir yara. TÜİK marifetiyle düşük gösterilen enflasyon ve sabit gelirlinin cebinden alınıp “KKM Yatırımcısının” cebine konan paralar. Kötü planlama yüzünden ihracatı yasaklanan zeytinyağı, olası buğday kıtlığı…
Öte yandan iklim krizi de herkese kendini seve seve kabul ettiriyor. Tarihin ölçülmüş en sıcak yıllarını ard arda deviriyoruz. Kaynaklar ya ısınıyor, ya tükeniyor. Orman yangınları, deniz kirliliği derken bir de anlamsız bitirilmeyen savaşlar…
Bütün bunlar üstümüze kabus gibi çöktü. İşte böyle anlarda ne olursa olsun bir kaçışa ihtiyacımız var. Eskiden olsa aletli dalışı önerirdim. Artık aletli dalış da yeni başlayacak biri için çok pahalı maalesef. Sabit gelirlilerin neredeyse tamamı dar gelirli. Devir, sabit gelirliler için çok daha ucuz aktiviteler bulma zamanı. Çünkü ne olursa olsun kafayı diri temiz tutmamız lazım.
Kafayı diri tutmanın en basit en ucuz yolu yürümek tabii. Denizde bir şeyler göreyim diyorsanız önerim kendi “şnorkel safarinizi” düzenlemeniz. Biliyorum bu ancak deniz kıyısında mümkün ama ben de sualtı ile ilgili yazılar yazıyorum.
Şnorkel safari deyince ihtiyacınız olan da bir maske, bir şnorkel bir çift de palet. Şnorkel ve palet fiyatları da ateş pahası olabilir ama yüzünüze uyan ucuz maske bulmak da hala mümkün. Şnorkel Safari dediğin de ne olaki? Biz zaten şnorkelle geziyoruz diyebilirsiniz. Şnorkel safariyi şnorkelle yüzeyde gezmekten farklı kılan plan, program, uygulama. Yani öyle bodoslama dolaşmamak.
Aletli dalış yapanlar normal hava ile 42 metreye, karışım gazlarla yüz metreye kadar dalabiliyor. Ancak sualtının en eğlenceli, en renkli kısmı ilk on metredir. Şnorkel ile dalış da ilk 3-4 metreyi hakkıyla gözlemlemek için ziyadesi ile yeterli.
İlk önce kiminle ve ne kadar süre ile dolaşacağınıza karar vermelisiniz. Gezinin süresi ekipteki en düşük performanslı kişiye göre belirlenmeli. En temel malzeme maske-palet-şnorkel. Maske-palet şnorkele kısaca ABC diyoruz. ABC yanında hiç değilse bir tane dalıcının yanında turuncu renkli bir şamandıra, buoy benzeri bir işaret alırsanız iyi olur. Böylece sizin suda olduğunuzu herkes görebilir.
Peki şnorkel safariyi nasıl planlamalı? Planı nasıl dalmalı?
Safarinin ne kadar süreceğini belirlemek ilk adım. Bundan sonra gezeceğiniz bölgeyi belirlemek gerekir. Bugün çeşitli dijital harita uygulamaları sayesinde bunu kolayca yapabilirsiniz.
Her doğa sporunda olduğu gibi, birilerine ne zaman suya gireceğinizi ve kaçta döneceğinizi, ne yöne gideceğinizi söyleyin. Eğer bir koydan başka bir koya geçecekseniz bunun detaylarını da paylaşın.
Şnorkel Safariyi daha eğlenceli hale getirmenin ipuçları
Şnorkel safariye çıkmadan önce ekipçe oturup gezeceğiniz bölgede hangi canlıları göreceğinizi araştırabilirsiniz. Safari sırasında yanınıza alacağınız bir kurşun kalem ve plastik notluk üzerine gezi sırasında notlar alabilirsiniz. Safariyi eğlenceli hale getirmek için bunu bir yarışa çevirebilirsiniz. Mesela 5 farklı balık, 5 kafadan bacaklı, 5 mercan ya da bitki gözlemleyeceğiz diye. Ayrıca mümkün olduğunda basit bir sualtı kamerası ile de bu anları ölümsüzleştirmek mümkün.
Şnorkel safariye çıkarken unutmanız gereken en önemli faktör suyun ısıyı havadan farklı ilettiğidir. Uzun süre suda kalınca üşüyebilirsiniz. Ekipten biri üşüdüğü anda kıyıya çıkıp biraz ısınmakta fayda var. Çok uzun geziler için bir shorty giymek üşüyenlerin derdine çare olur.
Şnorkel Safari için ne kadar kondisyon gerekli?
Şnorkel safari yaparken öyle pata küte palet vurmanız, hızlı yüzmeniz gerekmez. Yavaş sakin yapılan bir gezide daha fazla deniz canlısı görülür. Efor daha verimli harcanır. Şnorkel ile nefes de sakin alınmalı. Uzun uzun derin nefesler alıp, yavaş yavaş nefes vermelisiniz.
Şnorkel safari sırasında az derine inmek isteyebilirsiniz. O zaman yüzeyde derin nefes almalısınız. İnişte kulakların basıncını her 30-40 cm de bir eşlemek ve yüzeye dönerken nefes vermeyi unutmamak gerekir.
Şnorkel Safari öncesi ne yemeli? Ne içmeli?
Şnorkel Safariye çıkmadan önce midenin pek dolu olmamasında da fayda var. Geziden dönünce sıvı kaybını dengelemek için bol su tüketmek de önemli.
Daha önceki yazılardan da hatırlayan olacaktır, ülkemiz suları çeşitlilik açısından çok zengin. Bizim sularımız zengin ancak tüm Akdeniz çanağında olduğu gibi canlılar ekseriyetle kamuflaj seviyor. Şnorkel safari yaparken bunu akılda tutarak yavaş ve dikkatli incelemeli sualtını.
Şnorkel safari yaparken hem sualtının hem de sualtının güzelliklerini rahatça gözlemleyebilirsiniz. Üstelik neredeyse tüm kaslar yavaş da olsa sürekli çalışır, bol kalori yakarsınız.
Biliyorum mevsim yavaştan sonbahara dönüyor. Ancak siz denize yakınsanız ve bugüne kadar şnorkel safariyi denemediyseniz, deneyin. Klostrofobiniz var diye su altına bakmadıysanız, sualtını gözlemlemek derdinize çözüm olabilir. Haydi… Şnorkel safariye çıkalım!