“Unutmak Yok! Affetmek Yok! Helalleşmek Yok!”

0
118

6 Şubat 2023

04.17 Kahramanmaraş/Pazarcık

13.24 Kahramanmaraş/Elbistan

İki yıl önce bugün, 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki ayrı depremle sarsıldık hepimiz. 11 ilde ve Suriye’de hissedilen, milyonlarca insanı etkileyen depremler yaşam alanlarımızı saniyeler içerisinde enkaza çevirdi. Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Malatya, Gaziantep, Adana, Kilis, Osmaniye, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ deprem bölgesi ilan edildi.

Esasen enkazı yaratanın deprem değil ranta ve denetimsizliğe teslim edilmişliğimiz olduğunu vurgulamak zorundayım. Bu teslim edilmişlik resmi rakamlara göre en az 53 bin 537 canımızı aramızdan aldı. Hatta Suriye’de de en az 8 bin 476 cana mal oldu ve toplam 122 binden fazla kişinin yaralandığı kayıtlara geçti. Arama-kurtarma sürecinde gördük ki teslim edilmişliğimiz sadece ranta ve denetimsizliğe de değildi.

99 Depremlerinden hafızamızda kalan uzunca kazılmış hendekler, battaniyelere sarılı cansız bedenler, isimsiz mezarlar değişen hiçbir şey olmadığı gerçeğini gün yüzüne çıkardı. Enkazlar altından gelen çığlıklar hala kulaklarımızda çınlarken kayıp olarak ifade edilenlerin olduğunu da (Hatay-İlke Apartmanı) belirtmek gerekiyor. Çalınan hayatlar, hayaller ve umutların yanı sıra yıkılan binalar, yok olan kentler ve kaybolan anılar ile toplumsal travmalarımızın en ağırlarından biriydi 6 Şubat depremleri. Hala kentler toparlanabilmiş, depremzedeler insani koşullarda bir yaşama kavuşabilmiş değil. Özellikle Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen konteynerlerde kalanlar var. Sosyal medya aracılığıyla zaman zaman temiz suya ulaşmakta sorun yaşadıklarını dile getirenler, elektrik kesintilerden şikayetçi olanlar var.

On binlerce ölümden sorumlu olanların yargılama süreçleri ise kamuoyunun adalet talebini karşılamaktan çok uzak. Kısa sürede verilen tahliye kararları, bulunmayan sanıklar ya da yargılama dışı bırakılan sorumlular deprem davalarının öne çıkan sorunları arasında. 

Depremzede aileler kaybettikleri yakınlarının adalet mücadelesini omuz omuza sürdürmek, dayanışma içerisinde olmak ve bu sorunları birlikte aşmak için bir araya gelerek Adalet Peşinde Aileleri Platformu’nu (@Adaletpesindea) kurdu. Deprem davalarında gelinen süreçleri ve ilk günden bu yana yaşadıkları her şeyi depremzede aileler adına kendileri ile konuşacağız. Sohbetimiz yine zor olacak ama tarihe derli toplu bir süreç aktarımı bırakmak adına olanı biteni sizlerle paylaşacağız. 

Kendilerine bu röportajı kabul ettikleri için teşekkür ederek platform adına bizlerle olan sevgili Döne Kaya’ya ilk sorumuzu yöneltiyorum. Bildiğiniz gibi kendisi de annesi, ablası, eniştesi ve yeğeni başta olmak üzere depremle kaybettiklerimiz için adalet nöbetini sürdürüyor.

https://twitter.com/dk_donekaya/status/1874553150482633163

Alev Şahin: Adalet Peşinde Aileleri Platformu’nu bilmeyenler için tanıtarak bir giriş yapmak istiyorum sohbetimize. Kimdir, kimlerden oluşur platformunuz? Kimler, nasıl katılabilir? Nasıl bir araya geldiniz? Amaç ve hedefleriniz nelerdir?

Adalet Peşinde Aileleri Platformu Bir Dayanışma ve Mücadele Platformudur.

Adalet Peşinde Aileleri Platformu: Adalet Peşinde Aileleri Platformu, 6 Şubat depremlerinde yakınlarını kaybeden ailelerin bir araya gelerek oluşturduğu bir dayanışma ve mücadele platformudur. Bizler, bu süreçte evlatlarımızı, kardeşlerimizi, anne ve babalarımızı, eşlerimizi kaybetmiş; sevdiklerimizin anısını yaşatmak ve sorumluların hesap vermesi için bir araya gelmiş aileleriz. Platformumuz, yalnızca kendi kayıplarımız için değil 6 Şubat’ta hayatını kaybeden en az 53 bin kişinin anısını yaşatmak ve gelecekte benzer felaketlerin yaşanmaması için adalet arayışını sürdüren ailelerden oluşuyor. 


Depremin hemen ardından önce Kahramanmaraş’ta benzer kayıplar yaşayan ailelerin, daha sonra depremi etkileyen on bir ilden aileler ile sosyal medya üzerinden birbirini bulması, adalet arayışında birleşmesiyle bir dayanışma ağı kuruldu. Her biri farklı apartmanlardan, sitelerden gelen 40 aile bu mücadeleyi yürütüyoruz. Daha da büyüyerek sesimizi daha geniş kitlelere duyurmaya, sadece kayıp vermiş ailelerin değil konuya duyarlı tüm insanları bünyemize katmayı istiyoruz. Çünkü deprem, Türkiye’nin bir gerçeği.
Depremde ihmaller zinciri sonucu sevdiklerini kaybetmiş ve sorumluların yargılanmasını isteyen herkes platformumuza katılabilir.   Sosyal medya hesaplarımız ve düzenlediğimiz etkinlikler aracılığıyla bizimle iletişime geçerek sürece dahil olunabilir.

Sadece Kayıplarımızın Yasını Tutmuyoruz.

Amacımız ihmallerin ve sorumluların ortaya çıkarılması, adil yargılama süreçlerinin sağlanması ve gelecekte benzer felaketlerin önlenmesi için kamu kurumlarının bilimsel uyarıları dikkate almasını sağlamaktır. Hedefimiz ise sadece bireysel adalet arayışı değil yapı denetiminden imar politikalarına ve deprem hukukunun Türkiye’de inşa edilmesine kadar geniş kapsamlı bir sistem değişikliği için farkındalık yaratmak ve hukuki mücadeleyi sürdürmektir. Kısacası; adaletin tesis edilmesi, depreme dayanıksız binaları inşa eden, denetlemeyen ya da görmezden gelen sorumluların yargılanması ve cezalandırılması için mücadele ediyoruz. Ayrıca farkındalık yaratmak, kamuoyunun dikkatini adalet mücadelesine çekmek ve benzer faciaların bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak istiyoruz. Geleceği korumak, depremlerle tekrar karşılaşıldığında can kaybını önleyecek yapısal, hukuki ve denetim mekanizmalarının oluşturulması için çalışmalar yapmak istiyoruz.

Bizler, savcılıklara suç duyurularında bulunuyor, davaların takipçisi oluyor, basın açıklamaları yapıyor ve sosyal medya kampanyaları düzenleyerek sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Platformumuza sosyal medya aracılığıyla veya yüz yüze toplantılarımıza katılarak herkes destek verebilir. Adalet Peşinde Aileleri Platformu olarak, sadece kayıplarımızın yasını tutmuyoruz; aynı zamanda bu kayıpların sebeplerini sorguluyor, çözüm için öneriler sunuyor ve gelecek kuşaklara güvenli bir yaşam bırakmak için çalışıyoruz. Bu mücadelenin bir parçası olmak isteyen herkesi dayanışmamıza davet ediyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz