İnşa edildiği alan tartışmalı olan Tersane İstanbul’un sergi binasını su bastı.
Yazı: Haluk Kalafat | SÖZ
Tersane İstanbul’da 28 Eylül 2023 günü açılan Contemporary İstanbul’un 18. Edisyonu’nu su bastı. Sabah gazetesinin haberine göre Contemporary İstanbul yönetimi hiçbir zararı karşılamayacağını açıkladı.
1 Ekim’e kadar sürecek etkinliğe bu yıl 22 ülkeden toplam 67 galeri ve 8 müze katılıyor; 591 sanatçının 1537 eseri yer alıyor.
Sergi salonlarına yağmur sularının tavandan aktığı görülüyor.
Trendyol işçileri için çağrı
Contemporary İstanbul ismi son günlerde Trendyol işçilerinin mücadelesi için sanatçılar tarafından gündeme getiriliyordu. Sosyal medyada yürütülen kampanyada Trendyol’un Contemporary İstanbul’a partner olması eleştiriliyordu.
Tartışmalı bina: Tersane İstanbul
Tersane İstanbul binasının bulunduğu alan, 13 Mayıs 2013 tarihinde Resmi Gazete yoluyla ihale edildi. İhaleyi Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince’nin kazandığı ardından eski AKP milletvekili Abdulkadir Kart’ın ortak olduğu Sembol İnşaat Ekopark ve Fine Otel ile oluşturduğu konsorsiyum kazandı.
49 yıllığına yap-işlet-devret modeliyle ihale edilen tarihi tersane alanı içinde otel, apart otel, ofis binaları, ticari üniteler, dini tesis, yeme içme alanları, kongre ve kültür merkezi, sinema vb. eğlence merkezleri ile 70 yat bağlama kapasiteli 2 adet yat limanı gibi fonksiyonlar yer alacağı duyurulmuştu. Daha sonra projeye residans ve denize sıfır villalar eklendi.
Haliç Tersaneleri Kasımpaşa’dan Hasköy yönüne doğru sırasıyla Haliç, Camialtı ve Taşkızak Tersanelerini kapsayan bir alan. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1455 yılında kurulan Tersane-i Amire Cumhuriyet döneminde Haliç Tersaneleri adıyla anılıyordu.
Özelleştirme Yüksek Kurulu 1993 yılında Haliç Tersanelerini özelleştirme programına kattı. Türkiye Gemi Sanayi AŞ’ye bağlı olan üç tersane 18 Nisan 2000 tarihinde özelleştirme kapsamında kapatıldı ve yaklaşık bin 100 çalışanının işine de son verildi.
1995 yılında bölgede tarihi tescilleme çalışması başlatıldı. 2009’da tamamlanan bu çalışmaya göre tersaneler bölgesi içinde 17 tarihi sanayi yapısı, iki tane yer üstü tarihi kalıntı, üç tane sivil mimari örneği ve yedi tane anıt eser bulunuyor. Ayrıca biri sakız diğerleri çam olmak üzere beş tane de anıt ağaç buluyor.
İhalenin gerçekleştirilip Tersane İstanbul projesinin ilk ayrıntıları ortaya çıkınca kamuoyunda tarihi bölgenin yağmalanmasına karşı bir tepki oluştu. 2014 yılında Haliç Dayanışması kuruldu.
Tersane İstanbul’un yapına, Haliç Dayanışması’nın mücadelesine rağmen devam edildi. Bugün su baskınına uğrayan bölümü kullanıma açıldı. Projenin tümünün 2024’ün son çeyreğinde biteceği duyuruldu.
Okuma önerileri:
* Haliç Tersaneleri’nde Neler Oluyor? Altı asırlık mirasın yağması – T. Gül Köksal (11 Haziran 2019 – birartibir.org)
* Haliç Dayanışması’nın mücadelesi için: Tersane-i Amire’yi Talan Edecek Haliç Port’a Karşı: Haliç Dayanışması – T. Gül Köksal / Mimarlık Dergisi
* Rant uğruna bir mahalle eziliyor – Meltem Akyol (Evrensel – 10 Haziran 2022)