Lüks: Neye göre? Kime göre?

0
702

 “— Neye lüks diyorsun sen?
— Tiyatroda görülen, romanlarda okunan şeylere…”

Miguel de Unamuno

Lüks; kişiden kişiye, toplumdan topluma hatta kişinin kendi öznel yaşamındaki evrelerinde bile değişen bir kavram. Kimi için gıpta edilen, kimi için aşağılanan, kimi için bir estetik göstergesi kimi için ise görgüsüzlük. Kimi maddiyattan uzaklaştırıp soyut kavramlarla ifade ederken zaman, sağlık, huzur gibi kimi için kışın evi ısıtabilmek ve hatta çok acıdır ki günde üç öğün yemek yiyebilmek. Tarihin her evresinde sınıf farkını en net ortaya koyabilen bir kelime oldu lüks.

Evden otomobile, saatten cep telefonuna, mücehverden dolmakaleme, kıyafetten aksesuarlara, şaraptan viskiye, kahveden çaya, tatilden kitaba aklınıza gelebilecek her ürün/hizmet gamında yeri var.

Kendi ekonomik, sosyal durumuma, zevklerime baktığımda benim için bazen bir kitap da lüks olabiliyor bir şişe viski de, kimi zaman iyi bir kahve çekirdeği de bir şişe şarap da… Ya da artık yaz başı ilk çıkan erik de lüks olabiliyor kimi zaman…

Tüm değişkenlerin sürekli değişiyor olduğu bir gri alanda örneğin çok sevdiğim iyi marka dolmakalemim lüks mü? Herkes gibi mecburiyetten onlarca cep telefonu değiştirdim ama aynı dolma kalemi kullanıyorum… Ya da bu giriş yazısını yazarken oturduğum antika çalışma masası lüks mü? Otuz beş yıldır tüm mobilyalarım değişti ama bunu hala kullanıyorum?

Lüks nerede başlıyor, nerede bitiyor, bir ürün ne zaman lüks olarak adlandırılabilir?

Yoksa Givenchy’nin dediği gibi “Lüks her detayda mıdır?”

Mesleğim gereği geçmiş yıllarda bir çok lüks tanımlanabilecek ürünün iletişim hizmetlerine destek versem de bu soruları bu işin uzmanına sormak istedim. Lüks ürün ve hizmetlerin satış ve pazarlamasında uzman, lüks ürün/hizmetler üreten, pazarlayan firmalara, satış temsilcilerine eğitim veren bir profesyonele; Ekrem Sağel’e…

Sağ olsun bu sorulara cevap vermek için ayıracağı zamanı bir lüks olarak görmedi ya da bir lüks ise de bu lüksü bizle paylaşma nezaketini gösterdi.

1
2
3
4
5
6
Önceki İçerikVideolarla Yaşıyorum
Sonraki İçerikZoraki erkeksiliğin normları…
1966, İstanbul doğumlu. Marmara Üniversitesi, Basın-Yayın Yüksek Okulu,Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Radyo ve Televizyon Bölümü’nde yüksek lisans yaptı ve doktora çalışmasına devam etti, tez aşamasında ayrıldı. 1984-1989 yılları arasında, bir yandan okurken bir yandan Toros Mühendislik şirketinde İthalat ve Pazarlama Müdürü olarak görev yaptı. , yine aynı yıllar arasında UNESCO’ya bağlı, kar amacı gütmeyen uluslararası programlara sahip “The Experiment In International Living in Turkey”de Program Koordinatörlüğü görevini yürüttü. 1991 yılında Şeker Sigorta’da Reorganizasyon, Pazarlama ve Reklam Müdürü olarak mesleki kariyerine başladı. 1993 yılında Oyak Sigorta’da Reklam Müdürü olarak görev aldı. Dream Design Factory’de 7 yıl Genel Koordinatörlük, (dDf'teki son 3 yılında dDf’nin yan kuruluşu olan dda, Dream Design Advertising’de Müşteri İlişkileri Direktörlüğü) Capital Events’de 2 yıl Genel Koordinatörlük görevlerinde bulundu. 2003 yılında X-event’in kurucu ortaklarından biri olarak, şirketinin genel koordinatörlük görevini üstlendi. 2005-14 yılları arasında Farkyeri Reklam Ajansının Kurucu Ortakları arasında yer aldı. Ulusal ve uluslararası müşteriler için yüzlerce başarılı projeyi hayata geçirdi.Reklamcılık ve Etkinlik Yönetimi alanlarında bir çok ödül aldı. İstanbul Modern Sanatlar Galerisi’nde Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği Genel Koordinatör olarak görev yaptı. Çeşitli kitap projelerine katkıda bulundu, çeşitli dergi ve gazetelerde yazı, araştırma ve makaleleri yayınlandı. Halen bir çok ajans ve markaya danışmanlık vermektedir. TTNet'in "Yaratıcıya Destek, Yaratıcı Ekonomiye Destek" projesinin eğitmenlerinden oldu. 2006-2011 yılları arasında Bilgi Üniversitesi, Reklamcılık Bölümü’nde, “Etkinlik Yönetimi” dersleri verdi. Fenerbahçe Kulübü, Yüksek Divan Kurulu Üyesidir Specialties: Advertising, Event Management and Marketing, Special Project