Ve kazanan…

0
442

Ulvi Yaman: Biraz da “Ve Kazanan” iş modelinden konuşmak istiyorsun. Nasıl çıktı bu fikir? Ödül/Yarışma danışmanlığı yapmak, eğitim vermek? Sektör nasıl karşaladı? Bunu şunun için soruyorum biliyorsun egoları yüksek bir sektörden bahsediyoruz. Her şeyin en iyisini biz biliriz, danışmanlık da ne demek 🙂 Biraz anlatsana…

Enes Taşkıran: VeKazanan MediaCat’te Felis’le uğraşırken ortaya çıktı. Uzun süre MediaCat’in yazı işlerini yönettikten sonra oradaki kariyerimin son 2-2,5 senesinde grubun iş geliştirme direktörlüğünü üstlendim ve yıl içinde yaptığımız tüm etkinlikleri BrandWeek adı altında birleştirdik,  Felis sadece medya planlama ve satın alma özelinde bir yarışmayken tüm yaratıcı endüstrileri kapsayacak şekilde genişlettik.

Bu süreçte çeşitli taleplerle karşılaştım. “Formu yazdık ama emin değiliz, bir bakar mısınız” ya da “filmi yaptıracak yer bulamıyoruz siz yapabiliyor musunuz?” ya da işte kategori seçemiyoruz gibi soru ve talepler gelince böyle bir fikir belirdi kafamda ama demlenmeye bıraktım. Tabii ki böyle bir hizmet yok Türkiye’de. Birkaç girişim olmuş ama faciayla sonuçlanmış. Forma, müşterisi yerine kendi adını yazıp sahnede anons edilen danışmanlar olmuş müşterisinin yanında ödül törenindeyken. Bunaldığım, parasız da olduğum bir dönemde, entelektüel sermaye ile bir tek bunu kurabileceğimi fark ettim ve ortaklarımı da ayartarak yola çıktık. Güzel sanatlar fakültesini, sinema bölümünü bitirdim. Ajans tecrübem yok ama brief nedir gördüm, strateji nedir gördüm. Yazı işleri müdürü olmam sebebiyle bir sürü jüriye davet edildim. Kaç tane Felis jürisi modere ettim hatırlamıyorum. Bu know how’ı paraya çevirebileceğimi düşündüm ve anonim bir e-posta attım 60 kadar ajansa. “Başvurularınız varsa artık sizin adınıza üstlenecek bir yer var” diye gönderdim. Bir hafta içinde 22 ajans aradı. Gittim hepsiyle görüştüm. Hepsi sırtımı sıvazladı, çok iyi düşünmüşsün dedi, çok iyi akıl etmişsin dedi, önemli bir boşluğu doğru bir biçimde dolduruyorsun dedi fakat bütçe çıkmadı. 5 ay hiç fatura kesemedik. Ondan sonra yazı işleri münasebeti ile tanıştığım CMO’lar, CEO’lar vs de var bunlara da bir atayım dedim. Bu sefer anonim atmadım.  Sağ olsunlar 7-8 tanesi döndü, yine bir hafta içinde de onlarla da görüştük ve bir tanesi bizimle çalışmaya karar verince biz de birden 13 ajansla çalışırken bulduk kendimizi.

Filmleri yaparız, formları yazarız diye yola çıktık fakat bazı yayınlar, bazı akademiler, bazı sektör örgütleri, bizden yarışma istemeye başladı. Yarışma da tasarladık. Pazarlamasyon ile MarTech’i yaptık bıraktık. İDA 2 senedir kendi yarışmasını tasarlamaya uğraşırken yolumuz kesişti PRİDA’yı hayata geçirdik. Halen de devam ediyoruz. Ben ayrıldıktan sonra Felis için yardım istendi, tekrar ona yardım ettik. Şimdi de 6 tane yeni yarışma hazırlıyoruz. Ama pazarlama iletişimine yönelik olmayacak bunlar. Bu alanla ilgili kategoriler barındıracak ama bu alana özgü olmayacak. Yarışması olmayan sektörlerde olacak.

Bir de eğitim istediler bizden. Bu da hiç hesapta yoktu. Neler oluyor kapalı kapılar ardında, jüri masasında neler konuşuluyor, nasıl karar veriliyor, nasıl kazanıyor projeler, nasıl kazanamıyor? Bu işin geri planını anlattığımız eğitim diyemiyorum ben, sunum dediğim 40-50 slaytlık bir içeriğimiz var yaklaşık 2 saat süren. İsteyenlere bunu da sunuyoruz, keyifli geçiyor.

Aslında bir know-how satıyoruz. Kurumların ciddi bir yükten kurtaran bir çeşit ajans oluverdik. Aralık’ta 5 sene bitti.

Ulvi Yaman: Çok teşekkür ediyorum Enes’cim, beni kırmadın vakit ayırdın.

1
2
3
4
5
6
Önceki İçerik“WHO Covid-19 ve Sağlık Atıkları” ve “UN.ESCAP Dijital Ticareti Kolaylaştırmak”
Sonraki İçerikHatırla Sevgili!
1966, İstanbul doğumlu. Marmara Üniversitesi, Basın-Yayın Yüksek Okulu,Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Aynı üniversitenin Radyo ve Televizyon Bölümü’nde yüksek lisans yaptı ve doktora çalışmasına devam etti, tez aşamasında ayrıldı. 1984-1989 yılları arasında, bir yandan okurken bir yandan Toros Mühendislik şirketinde İthalat ve Pazarlama Müdürü olarak görev yaptı. , yine aynı yıllar arasında UNESCO’ya bağlı, kar amacı gütmeyen uluslararası programlara sahip “The Experiment In International Living in Turkey”de Program Koordinatörlüğü görevini yürüttü. 1991 yılında Şeker Sigorta’da Reorganizasyon, Pazarlama ve Reklam Müdürü olarak mesleki kariyerine başladı. 1993 yılında Oyak Sigorta’da Reklam Müdürü olarak görev aldı. Dream Design Factory’de 7 yıl Genel Koordinatörlük, (dDf'teki son 3 yılında dDf’nin yan kuruluşu olan dda, Dream Design Advertising’de Müşteri İlişkileri Direktörlüğü) Capital Events’de 2 yıl Genel Koordinatörlük görevlerinde bulundu. 2003 yılında X-event’in kurucu ortaklarından biri olarak, şirketinin genel koordinatörlük görevini üstlendi. 2005-14 yılları arasında Farkyeri Reklam Ajansının Kurucu Ortakları arasında yer aldı. Ulusal ve uluslararası müşteriler için yüzlerce başarılı projeyi hayata geçirdi.Reklamcılık ve Etkinlik Yönetimi alanlarında bir çok ödül aldı. İstanbul Modern Sanatlar Galerisi’nde Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. Doğrudan Pazarlama İletişimcileri Derneği Genel Koordinatör olarak görev yaptı. Çeşitli kitap projelerine katkıda bulundu, çeşitli dergi ve gazetelerde yazı, araştırma ve makaleleri yayınlandı. Halen bir çok ajans ve markaya danışmanlık vermektedir. TTNet'in "Yaratıcıya Destek, Yaratıcı Ekonomiye Destek" projesinin eğitmenlerinden oldu. 2006-2011 yılları arasında Bilgi Üniversitesi, Reklamcılık Bölümü’nde, “Etkinlik Yönetimi” dersleri verdi. Fenerbahçe Kulübü, Yüksek Divan Kurulu Üyesidir Specialties: Advertising, Event Management and Marketing, Special Project