- 1 – 15 Ekim 2023 Raporu | Türkçe
- 1 – 15 October 2023 Report | English
1-15 Ekim 2023 Türkiye’de Sanatsal İfade Özgürlüğü Raporu
Ekim ayının ilk iki haftasında sanatsal ifade özgürlüğüne sansür gündemi oldukça yoğundu. Dizilere uygulanan dolaylı sansürün yerini direkt sansürün aldığı gözlemleniyor. Yalı Çapkını adlı çok izlenen dizide “içki içmek” ifadesinin sansürlenmesi seyircilerden tepki çekerken dizideki öpüşme sahnesinin televizyonda yayınlanmayıp sadece internete özel servis edilmesi dikkat çekti. Çevrimiçi dizi ve film platformu Disney Plus’a yönelik “Atatürk filmi tartışması” ise sürüyor. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Atatürk dizisini yayınlamayan Disney Plus temsilcilerini 10 Kasım öncesi 9 Kasım’da komisyona davet etti. Komisyon “Türk milleti adına” özür bekliyor. 140journos’un 8 bin 658 yıl hapse mahkûm edilen Adnan Oktar’ı konu aldığı “Kedicik” isimli belgeseli, İhlas Haber Ajansı’nın telif hakkı itirazı nedeniyle yayından kaldırıldı; ardından yapılan itirazlar neticesinde yeniden yayınlanmaya başlandı. Bir başka sansürse bir konserde yaşandı. Uluslararası Mülteci Filmleri Festivali’nin İzmir Ahmet Adnan Soygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen kapanış konserinde Bajar sahnedeyken konserin durdurulması istendi. Konser sonunda halay çekildiği gerekçesiyle Merkez müdürünün emriyle özel güvenlik görevlileri konseri durdurmak istedi, sanatçılar merkezden kovuldu.
Sanatsal ifade özgürlüğüne hukuksal engeller de devam ediyor. Belgesel yönetmeni Sibel Tekin’in yargılandığı davada, ek bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda “keşif yaptığına yönelik bulgu olmadığı” vurgulanmasına rağmen mahkeme bilgisayar incelemesi istedi. Sanatçılara yönelik tutuklama kararları da gündemde. 6 Ekim sabahı yapılan bir opersyonla polis, Mücadele Birliği Gazetesi bürosu, Ayışığı Ekin Sanat Derneği ve çalışanlarının evlerine yaptığı baskında beş kişiyi gözaltına aldı. Sanatçıların ifade özgürlüğüne yönelik bir diğer baskı aracı olarak hakaret davaları, ekimin ilk iki haftasında da karşımıza çıkıyor. Sinema sanatçısı İlyas Salman hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için ‘ucuz adam’ dediği gerekçesiyle hakaret iddiasıyla dava açıldı.
1-15 Ekim arasında dört konser ve etkinlik yasaklanırken Mardin’de yedi gün boyunca konser ve tiyatro dahil bütün etkinlikler iptal edildi. Ankara Valiliği Dünya Kadın Yürüyüşü ve Konserini yasakladı. Alkol kullanımı ve güvenlik gerekçe gösterilerek Adana Valiliği tarafından Çukurova Rock Festivali’ne getirilen yasak, itirazlar neticesinde mahkemece kaldırıldı. Ancak Eskişehir Valiliği de Octoberfest’e yönelik kamu düzeni ve güvenliği gerekçesiyle yasak kararı aldı. Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali ise iptal edildi.
Tüm bunların yanında sanatçıların kolektif eylemleri de sürüyor. Seslendirme sanatçıları, hem yapay zekanın sektördeki haksız kullanımını hem de asgari ücreti bile bulmayan gelirlerini gündeme taşımak adına iş bırakma eylemi yaptı. Sansür nedeniyle iptal edilen Altın Portakal Film Festivali için sosyal medyada #AntalyaBıraktığınYerdenBaşla etiketiyle kampanya başlatıldı. Ayrıca Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in festivali aralık ayında yapmak istemesi üzerine sinemacılarla yaptığı toplantıdan “Sansüre geçit yok” kararı çıktı.
SÖZ Platformu olarak sanat alanındaki örgütlü yapılarla yaptığımız söyleşiler devam ediyor. Platformumuzdan Haluk Kalafat’ın, Sanat İşkolu Platformu organizatörü Murat Muslu’yla yaptığı röportajda Muslu, güzel sanatlar iş kanununa olan ihtiyacı vurguladı.
SANSÜR
-
Yalı Çapkını Dizisinde Sansür: İçki Demek Yasak, Öpüşme Sahnesi İnternete Özel
Son zamanların çok izlenen dizilerinden Yalı Çapkını dizisinde içki içmekten bahsedilen bir sahnede sesin kesilmesi ve öpüşme sahnesinin “internete özel” ibaresiyle yalnızca çevrimiçi olarak sunulması tepki gördü.
Kanal D’de yayınlanan OGM Pictures yapımı yerli dizi Yalı Çapkını’nda uygulanan sansür, izleyicilerin sosyal medyada tepki göstermesine neden oldu. Dizide başrol oyuncularından Mert Ramazan Demir’in canlandırdığı Ferit karakterinin “içki içmek” ifadesini kullandığı sahnede içki kelimesinin sansürlendiği görüldü. Ayrıca dizideki başkarakterler Ferit ve Afra Saraçoğlu’nun canlandırdığı Seyran karakterlerinin havuzdaki öpüşme sahneleri televizyonda yayınlanmazken “internete özel” ibaresiyle çevrimiçi olarak yayınlandı.
-
Halkların Korosu ve Bajar Konserine Özel Güvenlik Müdahalesi
Uluslararası Mülteci Filmleri Festivali’nin İzmir Ahmet Adnan Soygun Sanat Merkezi’nde düzenlenen kapanış konserinde Bajar sahnedeyken konserin durdurulması istendi. Konser sonunda halay çekildiği gerekçesiyle Merkez müdürünün emriyle özel güvenlik görevlileri konseri durdurmak istedi, sanatçılar merkezden kovuldu.
Halkların Köprüsü Derneği’nin resmi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, derneğin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Mülteci Filmleri Festivali’nin kapanış etkinliğinde sanatçılara müdahale edildi. İzmir Ahmet Adnan Soygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen kapanış etkinliğinde Halkların Korosu ve Bajar sahne aldı. Ancak derneğin açıklamasına göre, Bajar konserinin sonlarına doğru izleyicinin halay çekmesi üzerine Merkez müdürü Emel Akçay Özer, dernek başkanı Nuray Pehlivan’ı arayarak konserin derhal durdurulmasını istedi.
-
Konseri Durdurmak İstediler
Pehlivan, halayın izleyicinin coşkusunun bir sonucu olduğunu ve kesinlikle müdahale etmeyeceğini belirtirken böyle bir şeyin yapılmasına müsaade etmeyeceklerini de vurguladı. Ardından merkezin özel güvenlik görevlileri, müdür Akçay Özer’den aldıkları emir doğrultusunda Bajar sahnedeyken konseri durdurmak istedi. Derneğin açıklamasına göre, dernek yetkilileri konsere zorla son verilirse bunun büyük tepki doğuracağını söyleyerek durumu kontrol altına aldı.
-
Salonun Kapıları Kapatıldı, Işıklar Kesildi
Derneğin açıklamasında “Konser bittikten sonra salona adeta baskına gelen AASSM müdürü Özer, yanındaki özel güvenlik görevlileriyle birlikte tacizlerine devam ederek, ‘kurallara uymadınız’ diyerek salon kapılarını kapattırdı. Konser sona erdiği, halay bitmiş olduğu halde salondan müzisyenleri ve sanatçıları özel güvenlik görevlileri eşliğinde sahneden kovan Özer, müzisyen ve teknik personelin enstrümanlarını toplamasına dahi izin vermeyerek adeta ceza verir gibi ışıkları kapattırdı. Müzisyenler ve teknik personel telefon ışıklarıyla malzeme ve enstrümanlarını topladılar” denildi.
-
“Halkların kültürüne saygı göstermeyenler hiçbir saygıyı hak etmezler!”
Açıklamada, “Özer tarafından gösterilen ve bir türlü dinmek bilmeyen bu düşmanca tavır, sorunun yalnızca halayla değil, etkinliğin içeriği ve sahnede yankılanan çok dilli müzik ile ilgili olduğunu düşünmemize yol açtı. Bu büyük saygısızlığı kınıyoruz. Halkların Köprüsü Derneği yıllardır faaliyetlerini bağımsız çizgisini koruyarak sürdürüyor. Kurulduğu günden bugüne bunu en önemli ilkelerinin başında belirleyen derneğimiz bundan sonraki süreçte de bu çizgisini tavizsiz devam ettirmeye kararlıdır. Derneğimiz kimliğine, aidiyetine, rengine, cinsiyetine bakmadan, mazlumların, yurtsuzların, mültecilerin yanında olmaya devam edecektir. Halkların diline, kültürüne saygı göstermeyenler hiçbir saygıyı hak etmezler! Dün gece hem sanatçılara hem de izleyicilere karşı yapılan bu büyük saygısızlığı kınıyor ve AASSM’de yapılacak başka etkinliklerde tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin alınmasını talep ediyoruz” ifadelerine yer verildi.
-
Disney 10 Kasım’dan Bir Gün Önce Meclis’te “Atatürk Dizisi” Savunması Yapacak
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Atatürk dizisini yayınlamayan Disney Plus temsilcilerini 10 Kasım öncesi 9 Kasım’da komisyona davet etti. Komisyon “Türk milleti adına” özür bekliyor.
TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı. Komisyonda, Disney Plus’ın Atatürk dizisini yayınlamama kararı görüşüldü. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, Disney’in yaptığının açık bir sansür hak ve hürriyetlerin ihlali olduğunu öne sürdü.
-
“Kedicik” Belgeseli Yayından Kaldırıldı: Gerekçe Telif Hakkı İhlali!
140journos’un 8 bin 658 yıl hapse mahkûm edilen Adnan Oktar’ı konu aldığı “kedicik” isimli belgeseli, İhlas Haber Ajansı’nın telif hakkı itirazı nedeniyle yayından kaldırıldı.
Birgün Gazetesi’nin haberine göre’Adnan Oktar suç örgütü’nün işleyişini ve kadınları nasıl istismar ettiğini konu alan 140journos’un ‘Kedicik’ isimli belgeseli yayından kaldırıldı. Belgeselin yayından kaldırılmasının gerekçesi ise İhlas Haber Ajansı’nın (İHA) telif itirazı.
Belgeseli izlemek isteyenler önce, “Bu video, İhlas Haber Ajansı tarafından gerçekleştirilen bir telif hakkı hak talebi nedeniyle artık kullanılamıyor” yazısıyla karşılaştı. Video daha sonra yayından kaldırıldı.
-
Telif Sorunu Çözüldü. “Kedicik” Belgeseli Yeniden Yayında
Telif sorunu çözüldü. “Kedicik” belgeseli, İhlas Haber Ajansı ile ‘telif’ sorununun çözülmesinin ardından yeniden YouTube kanalında yayına alındı.
140journos’un 8 bin 658 yıl hapse mahkûm edilen Adnan Oktar’ı konu aldığı “Kedicik” isimli belgeseli yeniden yayında.
140journos, sosyal medya hesapları üzerinden İHA’ya görüşmeler gerçekleştirilerek sorunun çözüldüğü ve bölümün yeniden yayına alındığını duyurdu.
Açıklamanın tamamı şu şekilde:
“140journos’un ‘Kedicik” bölümüne telifle alakalı teknik bir sorun nedeniyle geçici süre erişim sağlanamamıştır. İhlas Haber Ajansı ile yapılan görüşmeler neticesinde durum anlaşılarak çözülmüş, bölüm yeniden yayına alınmıştır.”
DAVALAR VE HUKUKSAL ENGELLER
-
Sibel Tekin Davasında İki Bilirkişi Raporuna Rağmen Mahkeme Bilgisayar İncelemesi İstedi
Belgesel yönetmeni Sibel Tekin’in yargılandığı davada, ek bilirkişi raporu mahkemeye ulaştı. Raporda “keşif yaptığına yönelik bulgu olmadığı” vurgulanmasına rağmen mahkeme bilgisayar incelemesi istedi.
“Belgesel yönetmeni Sibel Tekin’in belgeselinde ‘polis ve cezaevi aracını çektiği’ ve böylece ‘terör örgütü adına keşif yaptığı’ iddiasıyla yargılandığı davaya gönderilen ek bilirkişi raporunda da keşif yapıldığına yönelik bulguya rastlanmadı. Mahkeme buna rağmen, Tekin’in bilgisayarının incelenmesini istedi.
-
Ayışığı Ekin Sanat Derneği’ne Operasyon: 5 Kişi Gözlatına Alındı
6 Ekim sabahı yapılan bir opersyonla polis, Mücadele Birliği Gazetesi bürosu, Ayışığı Ekin Sanat Derneği ve çalışanlarının evlerine yaptığı baskında beş kişiyi gözaltına aldı.
Madımak Katliamı Hafıza Merkezi projesinin illüstratörü ve çizer Sena Şat ile Önsöz Kültür Sanat Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Songül Yücel’in de aralarında bulunduğu beş kişi, dün sabah gözaltına alındı.
Mücadele Birliği Gazetesi ve Ayışığı Ekin Sanat Derneği’nin çıkardığı Önsöz Kültür Sanat Dergisi’nin yayın kurullarına yönelik gerçekleştirilen operasyonda çalışanların evlerine de baskın yapıldı. Polis, laptoplara, bilgisayarların hard disklerine, fotoğraf makinelerinin hafıza kartlarına el koydu.
-
İlyas Salman’a Cumhurbaşkanına Hakaret Davası
Sinema sanatçısı İlyas Salman hakkında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için ‘ucuz adam’ dediği gerekçesiyle hakaret iddiasıyla dava açıldı.
Salman, BirGün Gazetesi’ne 1 Ağustos 2022’de verdiği röportajda “Ben Erdoğan’ı cumhurbaşkanlığına layık görmüyorum. Çünkü ucuz adam. Bundan dolayı da mahkemeye gideceğimi biliyorum” demişti.
Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel, Salman hakkında bu sözleri nedeniyle suç duyurusunda bulundu, savcılıkta ifadesi alınan Salman suçlamaları kabul etmedi.
10 Ekim’de ilk duruşması görülen davada İlyas Salman, “Cumhurbaşkanına alenen hakaret” iddiasıyla 4 yıl 8 aya kadar hapis talebiyle hâkim karşısına çıktı.
İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında İlyas Salman savunmasını yaptı. Salman’ın avukatı reddi hâkim talebinde bulundu.
Ara kararını açıklayan mahkeme, Salman’ın avukatına hâkimin reddi talebini yazılı olarak bildirmesi için süre verilmesine, talebin dosyaya sunulduktan sonra incelenmek için dosyanın nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.
ETKİNLİK İPTALLERİ
-
Ankara Valiliği Dünya Kadın Yürüyüşü ve Konserini Yasakladı
Ankara Valiliği, 64 ülkeden gelen kadınların katılımıyla Türkiye’de ilk kez yapılacak olan Dünya Kadın Yürüyüşü’nün pazar günü gerçekleştirilmesi planlanan feminist yürüyüşü ve konserini yasakladı.
Dünya Kadın Yürüyüşü 13. Uluslararası Toplantısı kapsamında 8 Ekim Pazar günü saat 15.30’da Tandoğan Meydanı’ndan yapılması planlanan yürüyüş ve Anıtpark konserleri son anda Ankara Valiliği tarafından yasaklandı.
-
Çukurova Rock Festivali Yasaklandı: Gerekçe Alkol Kullanımı ve Güvenlik!
Adana’da 12-15 Ekim arasında gerçekleştirilecek Çukurova Rock Festivali, valilik tarafından iptal edildi. Valiliğin gerekçesi” alkol kullanımı” ve “güvenlik” olarak açıklandı.
Sözcü Gazetesi’nden Mehmet Serbes’in haberine göre bu yıl altıncısı düzenlenen festival etkinliğin başlamasına sayılı saatler kala Adana Valiliği tarafından yasaklandı. Selda Bağcan, Manuş Baba, Ceza, Pentagram, Gazapizm, Uzi, Heijan ve Debublüman gibi tanınmış sanatçı ve müzik gruplarının konser vereceği Çukurova Rock Festivali’nin yasaklama gerekçeleri arasında “ Etkinlik alanı çevresinde alkol satan büfelerin olması ve alkole bağlı cinsel saldırı, yaralama, hırsızlık gibi suçların oluşmasına yol açacağını” da gerekçe gösterildi.
-
Adana Valiliği’nin Çukurova Rock Festivali’ni Yasaklama Kararına Durdurma
Adana İdare Mahkemesi, Adana Valiliği’nin Çukurova Rock Festivali’ni yasaklama kararına ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Adana’da 2017 yılından beri düzenlenen ve bu yıl 12-15 Ekim 2023 tarihleri arasında 6’ncısı yapılması planlanan Çukurova Rock Festivali, Adana Valiliği tarafından etkinliğin yapılacağı yer ve çevresinde alkol satışı yapılan iş yerlerinin bulunması nedeniyle asayiş olaylarının yaşanabileceği gerekçe gösterilerek festivalin başlamasına saatler kala yasaklanmıştı.
-
Eskişehir Valiliği’nden Octoberfest Yasağı: Gerekçe Kamu Düzeni ve Güvenliği
Adana Valiliği’nin Çukurova Rock Festivali yasağının ardından Eskişehir Valiliği de 14-15 Ekim tarihlerinde düzenlenecek Octoberfest için yasak getirdi.
-
Mardin’de Konser, Tiyatro Dahil Tüm Etkinlikler 7 Gün Boyunca Yasaklandı
Mardin’de konserden tiyatro oyununa, panel ve seminer düzenlemeden cenaze merasimi yapılmasına kadar her türlü etkinlik yasaklandı.
Mardin Valiliği, kent genelinde yedi gün süreyle bildiri dağıtma, afiş asma, toplantı, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü gibi tüm eylem etkinlikleri yasakladı. Yasağın 13 Ekim’den itibaren 19 Ekim Perşembe günü saat 24.00’e kadar süreceği bildirildi.
Yasaklanan etkinlikler ise şöyle sıralandı:
“Tüm toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık ve kapalı yer toplantısı, spor salonu, düğün salonu, kültür merkezi gibi, protesto eylemi, toplu olarak karşılama ve uğurlama merasimleri, miting, çadır kurma, kitlesel cenaze merasimi ve mezarlık ziyareti, oturma eylemi, stant açma, açlık grevi, şenlik, anma töreni, afiş, pankart ve poster asma, el ilanı ve bildiri dağıtma, imza masası açma, meşale yakma ve taşıma, konferans, panel, seminer, kermes, yardım toplama faaliyetleri, konser, eğlence, oyun temsili, gösteri ve benzeri türdeki tüm eylem ve etkinlikler, ses yayın araçlarıyla yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler, dilek feneri-balon uçurtmak, dron-paramotor gibi her türlü hava faaliyetleri ile ticari kimliği bulunan özel hukuk tüzel kişilerinin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere; el ilanı, sticker, broşür dağıtılması, afiş ve pankart asılması ve benzeri etkinlikler.”
-
Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali İptal Edildi
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca düzenlenen ve bugün başlaması beklenen 2. Sur Kültür Yolu Festivali iptal edildi. HÜDA PAR ve İslami kesimler, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırısı nedeniyle festivalin iptalini talep etmişti.
Ayrıca Sur’da büyük yıkıma neden olan çatışma sürecini hatırlatan ismi nedeniyle Diyarbakırlılar festivale mesafeli yaklaşıyordu.
Sur Kültür Yolu Festivali’nin X (Twitter) hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında yapılması planlanan tüm konser ve gösteriler iptal edilmiştir. Tüm halkımızın bilgisine sunarız.”
VİZE ENGELLERİ
- Hande Yener Fenerbahçe’nin ABD Konseri İçin Vize Alamadı
Fenerbahçe USA Derneği’nin ABD’deki balosunda konser vermesi planlanan Hande Yener vize alamadı. Yener’in yerine Gülşen’in konser vereceği açıklandı.
- Avrupa Kültürüne Katkı Ödülünü Alan Kutluğ Ataman Vize Alamadı
Kutluğ Ataman da, Volkan Konak, Onur Akın, Güneş Tunçkıran, Kalt’ın Podcast’ı ve Hande Yener gibi vize alamadığı için yurt dışındaki etkinliğe katılamadı.
Yönetmen ve çağdaş sanatçı Kutluğ Ataman Hollanda Kraliyeti’nden Onur Ödülü aldığını ancak Hollanda Büyükelçiliği’nden vize alamadığı için ödülünü almak için Hollanda’ya gidemediğini duyurdu.
GREV VE EYLEMLER
-
Seslendirme Sanatçıları İş Bırakma Eylemi Yaptı: “Asgari Ücret Bile Alamıyoruz”
Asgari ücretin altında ücret alan ve şimdi de yapay zekâ tehdidiyle karşı karşıya kalan seslendirme sanatçıları dün (2 Ekim 2023) bir günlüğüne iş bırakma eylemi yaptı.
Oyuncular Sendikası, 30 Eylül’de gerçekleştirdiği basın açıklamasında seslendirme sanatçılarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve yapay zekâ tehdidine karşı hukuksal olarak korunması için bir günlük iş bırakma eylemi yapacağını duyurmuştu. Dün (2 Ekim 2023) sanatçılar, “gelecekte tamamen susmamak adına” bir günlüğüne sustu ve sorunlarını susarak dile getirdi.
-
Altın Portakal İçin Kampanya: #AntalyaBıraktığınYerdenBaşla
- Altın Portakal Film Festivali’nin, Kanun Hükmü adlı belgesele uygulanan sansür sonrası iptal edilmesinin ardından sosyal medyada kampanya başlatıldı.
#AntalyaBıraktığınYerdenBaşla etiketiyle başlatılan kampanyayla ‘Antalya halkı, sinema emekçileri ve 29 Film festivali geri istiyor’ denildi.
-
Altın Portakal Toplantısında Uzlaşma Çıkmadı: Sinemacılar Sansürsüz Festival İstiyor
İptal ettiği Altın Portakal’ı aralık ayında yapmak isteyen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in sinemacılarla toplantısından “Sansüre geçit yok” kararı çıktı.
7-14 Ekim 2023 tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan ancak iptal edilen 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’ni aralık ayında yapabilmek için görüşmelere başladı.
Festival “Kanun Hükmü” adlı belgeselin festival programından çıkarılması sonrası başlayan kriz nedeniyle Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 29 Eylül 2023 tarihinde iptal edilmişti.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve festival başkanı Muhittin Böcek, İstanbul’da bir otelde sinema meslek birliği temsilcileriyle bir araya geldi. Bugün 12.30’da başlayan toplantı yaklaşık üç buçuk saat sürdü.
Toplantıya Oyuncular Sendikası, DİSK/SİNE-SEN, Sinema Televizyon Sendikası, Türk Sinema Vakfı (TÜRSAV), Türkiye Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SESAM), Sinema Oyuncuları Meslek Birliği (BİROY), Film Yönetmenleri Derneği (FİLMYÖN), Sinema ve Televizyon Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SETEM), Senaryo ve Diyalog Yazarı Sinema Eseri Sahipleri Meslek Birliği (SENARİSTBİR), Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği (ÇASOD), Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) ve Kadın Yönetmenleri Derneği temsilcileri katıldı.
- Belediye başkanı süre istedi
Toplantıda Muhittin Böcek ve belediye bürokratlarıyla bir uzlaşıya varılamadı.
Meslek örgütleri, festival dışı bırakılan “Kanun Hükmü” filmi de dahil tüm festival seçkisinin yeniden programa alınmasında ve aynı jüri üyeleriyle yola devam edilmesinde ısrarcı oldu. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, karar vermek için süre istedi.
- Meslek örgütlerinden ortak açıklama
Film sektörünü temsil eden meslek örgütleri ve sendikalar toplantıdan çıkan sonuca ilişkin ortak bir açıklama hazırladı.
Açıklama şöyle:
“Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve heyetinin talebiyle kendileriyle bir araya geldik. Film sektörü temsilcileri olarak, ‘Kanun Hükmü’ belgesel filminin festivalden çıkarılmasının hiçbir meşru sebebi olamayacağını, festivale kabul edildiği açıklanan filmlerin sansüre maruz bırakılmadan sinemaseverlerle buluşması, sanatsal ifade özgürlüğünün baskılanmaması gerektiğini aktardık.
“Festivalin 2023 yılında tekrar yapılması düşünülüyorsa, belirlenen jüri üyelerinin ve ’Kanun Hükmü’ belgeseli dâhil tüm filmlerin aynı şekilde programda yer almasının doğru olacağını ifade ettik. Bu adım atıldığı takdirde film sektörü bileşenleri olarak festivalin sanatsal organizasyonu konusunda gerekli sorumluğu alacağımızı vurguladık. Sansür yanlışından geri dönülmeyen bir festival organizasyonuna ise destek vermeyeceğimizi belirttik. Antalya Film Festivali Başkanı Muhittin Böcek ve heyeti, önerimizi yeniden değerlendireceklerini ve kısa süre içinde dönüş yapacaklarını aktardı.”
RÖPORTAJ
- Sanat İşkolu Platformu: Güzel Sanatlar İş Kanununa İhtiyaç Var
Sanat İşkolu Platformu organizatörü Murat Muslu amaçlarının sanatçıların toplu sözleşme ve grev hakkını kullanmasının önündeki yasal engellere karşı bir farkındalık yaratmak olduğunu söylüyor.
Özellikle Pandemi dönemindeki kapanma sırasında sanat sektöründe çalışan emekçilerin güvencesiz çalışma koşullarında sömürüldükleri daha ne bir biçimde anlaşıldı. Sanatçılar konserlerin, gösterilerin, sergilerin yapılmadığı dönemde derin bir yoksullukla ve açlıkla karşı karşıya kaldı. Peki, bu son deneyim sanat dünyasında bir uyanış, bir hareket oluşmasına neden oldu mu? SÖZ Platformu sanat alanındaki örgütlü yapılarla yapacağı söyleşilerle bu sorununun yanıtlarını arıyor.
Sanat İşkolu Platformu 2012 yılından bugüne sanatçıların sendikal örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılması için mücadele ediyor. Sanat İşkolu Platformu’nun Organizatörü Murat Muslu, sanat alanındaki örgütlü yapıların konu hakkındaki sessiz kalışlarının altını çiziyor ve sanatçıların ayrı bir işkolunda örgütlenmesinin gerekliliğini anlatıyor.
Report on Freedom of Artistic Expression in Turkey / October 1-15
CENSORSHIP
- Censorship on Yalı Çapkını TV Series: Mention of drinking cut off, kissing scene made exclusive to online
In one of the most popular TV series of recent times, Yalı Çapkını, there was a backlash when the audio was cut in a scene in which drinking alcohol was mentioned and the kissing scene was made available only online with the phrase “exclusive to web.”
- Private security intervenes in Peoples’ Choir and Bajar concert
At the closing concert of the International Refugee Film Festival held at Izmir Ahmet Adnan Soygun Art Center, Bajar was demanded to stop the concert while they were on stage. On the grounds that halay was being performed at the end of the concert, private security guards tried to stop the concert on the order of the director of the center, and the artists were expelled from the center.
- Disney to defend “Atatürk” series in parliament one day before November 10
The Turkish Grand National Assembly’s Digital Media Commission invited representatives of Disney Plus, which did not broadcast the Atatürk series, to the commission on November 9, just before November 10. The commission expects an apology “on behalf of the Turkish nation.”
- “Kedicik” documentary taken off air for copyright violation
140journos’ documentary “Kedicik” featuring Adnan Oktar, who was sentenced to 8658 years in prison, was taken off the air due to İhlas News Agency’s objection over copyright.
- Copyright problem solved – “Kedicik” documentary back on air
Copyright issue has been resolved. The documentary “Kedicik” was once again broadcast on the YouTube channel after the “copyright” issue with İhlas News Agency was resolved.
LAWSUITS AND LEGAL OBSTACLES
- Court requests computer investigation in Sibel Tekin case despite two expert reports
The court received an additional expert report in the case against documentary filmmaker Sibel Tekin. Although the report emphasized that there was “no evidence of reconnaissance,” the court requested an examination of her computer.
- Operation against Ayışığı Ekin Art Association: 5 people detained
On the morning of October 6, the police raided the offices of Mücadele Birliği Newspaper, Ayışığı Ekin Art Association and the homes of its employees and detained five people.
- Ilyas Salman on trial for insulting the president
A lawsuit was filed against actor İlyas Salman for insulting President Tayyip Erdoğan by calling him a “cheap man.”
CANCELLED EVENTS
- Ankara Governorate bans women’s march and concert
Ankara Governor’s Office banned a feminist march and concert planned to be held on Sunday as part of the World Women’s March, which was to be held for the first time in Turkey with the participation of women from 64 countries.
- Çukurova Rock Festival banned due to alcohol and safety
The Çukurova Rock Festival, which was to be held in Adana between October 12-15, has been canceled by the governorate. The reasons stated by the governorate were “alcohol use” and ” safety.”
- Adana Governorate’s decision to ban Çukurova Rock Festival suspended
Adana Administrative Court issued a suspension of execution on the Adana Governorate’s decision to ban the Çukurova Rock Festival.
- Eskişehir Governorate bans Octoberfest on the grounds of public order and safety
Following the Adana Governorate’s ban on the Çukurova Rock Festival, the Eskişehir Governorate also imposed a ban on Octoberfest to be held on October 14-15.
- All events including concerts and plays banned for 7 days in Mardin
All kinds of events, from concerts to theater plays, panels and seminars to funerals, were banned in Mardin.
- – Diyarbakır Sur Cultural Route Festival canceled
The 2nd Sur Cultural Route Festival, organized by the Ministry of Culture and Tourism and expected to start today, has been canceled. HUDA PAR and Islamic groups had demanded that the festival be canceled due to Israel’s attacks on Palestine.
VISA OBSTACLES
- – Hande Yener denied visa for Fenerbahçe’s US concert
Hande Yener, who was scheduled to give a concert at the Fenerbahçe USA Association’s ball in the US, could not get a visa. It was announced that Gülşen would give a concert instead of Yener.
- Kutluğ Ataman, awarded for contribution to European culture, fails to receive visa
Kutluğ Ataman could not attend the event abroad because he could not get a visa, just like Volkan Konak, Onur Akın, Güneş Tunçkıran, Kalt Podcast and Hande Yener.
STRIKES AND PROTESTS
- Dubbing artists stage work stoppage: “We don’t even get minimum wage”
Voice actors, who are paid below the minimum wage and now threatened by artificial intelligence, staged a one-day work stoppage on October 2, 2023.
Campaign for Golden Orange: #AntalyaBıraktığınYerdenBaşla (#KeepGoingAntalya)
After the 60th Golden Orange Film Festival was canceled following the censorship of the documentary “Kanun Hükmü,” a campaign was launched on social media.
No consensus for Golden Orange: Filmmakers demand uncensored festival
Antalya Metropolitan Municipality Mayor Muhittin Böcek, who wants to hold the Golden Orange in December which he had previously canceled, held a meeting with the filmmakers, who strictly said no to censorship.
Sanat Özgürlüğünü İzleme Platformu projesi Özgürlük İçin Friedrich Naumann Vakfı Doğu ve Güneydoğu Avrupa Bölge Ofisi (Sofya) tarafından desteklenmektedir.
Platform for Monitoring Artistic Freedom project is supported by Friedrich Naumann Foundation for Freedom East and Southeast Europe Regional Office (Sofia).