Memleket Tarihini Şarkılarla Anlatabilen Adam…

0
264

Murat Meriç, nam-ı diğer Pop Dedik’in 15’lik takipçisi ve arkadaşı Nazım Özgün’ün taktığı lakabı “Müziğin Google adamı”.

Ekşi Sözlük’te hakkında yazılan onlarca enerjik yorumun içinde bir tanesi, birçoğumuzun hayatındaki Murat Meriç’i özetleyebilir. O, “dünya için varlığı güzel“ biri.

Çok küçük yaşta dedesinin plak koleksiyonu ve ailesinin ninni yerine plak dinletmesi ile ateşlenen merakı, zaman içinde kendisinin ‘toplayıcılık’ dediği dehşetengiz bir arşivcilik ve koleksiyonerliğe evrilir. 4-5 yaşlarında kendi kendine okumayı söken, 6 yaşında bilinçli olarak plak seçebilen, 16 yaşında üniversite öğrencisi olan Murat Meriç okuduğu mesleğin tam ters köşesini seçer: Radyoculuktan DJ’liğe, TV müzik program yapımcılığından gazeteciliğe ve zaman içinde müzik tarihi araştırmacılığına dönüşen kariyeri boyunca plaklardan dinlediği müzik, her zaman başrolde.

Geçtiğimiz 1 Mayıs’ta Ağaçkakan Yayınları’na ait “Hazır Bilgi” serisinin dördüncü kitabı olarak yayınlanan “100 Şarkıda Memleket Tarihi” kitabında memleket tarihini 100 farklı şarkı üzerinden anlatıyor. Kitabın en keyifli özelliklerinden biri, içindeki karekodlar (QRCode) sayesinde anlattığı şarkıların anında dinlenebiliyor olması. Popüler bir tarih araştırması sayılan kitap, tarih sever olsun olmasın her yaştan okur için tarihin içine eğlenceli bir yolculuk vaat ediyor.

Kitabın önsözünde;

“Tarih, okulda en uzak durduğum ders. Hayatımdaki tek bütünlemem, lise sonda girdiğim tarih bütünlemesi. Bugün “tarihçi” olarak anılıyor olmam, oldukça ironik bir durum. Bize öğretilen “tarih”, tanıklıklarda rastladığımız gibi değil. Tarihi şarkılarla bütünlemek, geçmişin izlerini şarkılarda sürmek, heyecanlı. Elinizde tuttuğunuz kitapta, bu heyecanı sizlerle paylaşıyorum.  Kitap, kendini anlatıyor. Özeti şu: Memlekette ve dünyada olan biten üzerine yazılmış şarkılar var burada. Benim seçtiklerim. Başka biri bambaşka şarkılar seçebilirdi. Kitabı hazırlarken ve şarkıları sunarken kronolojik bir sırada ilerlemeyi tercih ettim. Yine de (okura bir kolaylık sağlamak için) kendimce önemli gördüğüm öbekleri ayırarak kimi bölümlemeler yaptım. Karışık gözükebilir, eksikleri/fazlaları vardır, olabilir. En büyük eksik, başta ayrı bir bölüm olarak tasarladığım seçim şarkıları. Başa çıkamayınca, eleyemeyince onları kitabın dışında bıraktım. Kim bilir, belki de bir sonraki kitabın konusu olurlar…“

diyor Murat Meriç.

RePoRTare’deki yeni döneme Murat Meriç söyleşisi ile başlarken, geçmişten günümüze, tarihimize bakalım, unuttuğumuz keyifleri anımsayalım istedim. Sohbetimiz boyunca, hem kendi hayat hikâyesindeki özel albümleri, hem de memleketimizin acısı fazla, keyfi daha az tarihine izler bırakan şarkıları konuştuk. Kitap çıkmadan hemen önce birinci bölümünü yaptığımız söyleşimize, ikinci bölümde ikinci baskı heyecanı, Reportare okurlarına özel seçtiği 10 sembol şarkı, yayından sonra Murat’ı etkileyen okur tepkileri, yeni projeleri ve çok özel sürprizleri ile devam ettik. Bir de, 25 Ekim tarihini not edin, sohbetin ilerleyen bölümlerinde ilk kez duyacağınız önemli bir sürpriz haberle karşılaşacaksınız!

Karşınızda “yazar-çalar” Murat Meriç, kendi hayat hikâyesini de, memleket tarihini de şarkılarla anlatabilen adam.

Kırmızı linkleri tıklamayı unutmayın. Keyifli okumalar…

RÖPORTAJ: M. İREM AFŞİN

FOTOĞRAFLAR: ÖZNUR KILIÇ

Murat Meriç / Özgeçmiş

1972’de Çanakkale’de doğdu. Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği bölümünde öğrenim gördü. 1993’te Ankara’da Radyo Arkadaş’ın kuruluşuna katıldı. 1997’de yayınına son verene kadar bu radyoda program yapımcılığı, müzik yönetmenliği ve koordinatörlük yaptı. 1996’da Metin Solmaz’la Müzük dergisini çıkardı. Bu dergide yayınlanan “Türkiye’de Pop Müziğin Tarihi” başlıklı yazı dizisi, müzik tarihçiliği konusundaki ilk adımı. TRT-FM, TRT Radyo 1, Türkiye’nin Sesi Radyosu, RadioFil ve Radyo Babylon için pekçok program hazırladı, hazırlıyor. 

TRT, Show TV, Kanal D, NTV ve CNN Türk’te yayinlanan çok sayıda belgesel ve programa katkıda bulundu, danışmanlık yaptı. NTV için, 2009’un ilk aylarında yayınlanan “Ekonomi Ekranı” kuşağına “Ekonomik Şarkı” adlı bir bölüm hazırladı ve sundu. 1999-2000 yıllarında, TRT Ankara Televizyonu için “Bir Varmış Bir Yokmuş – Türkiye’de Popüler Batı Müziği” adlı on üç bölümlük belgeseli hazırladı. Sunuculuğunu da yaptığı “Kırkbeşlik” adli arşiv programı, yine TRT’de, 2003 Ocak ayından itibaren iki dönem yayınlandı. Daha önce yayınlanmış “Pop Dedik / Türkçe Sözlü Hafif Batı Müziği” adlı kitabı Nisan 2006’da İletişim Yayınları’nca basıldı. Kitap, 2015 itibariyle ikinci baskıyı yaptı.

Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı’nın Cumhuriyetin 75. yılı dolayısıyla yayınladığı “Bilanço ’98” başlıklı kitaplar dizisi kapsamında Haziran 1999’da yayınlanan “75 Yılda Değişen Yaşam Değişen Insan: Cumhuriyet Modaları”ve Kasım 1999’da yayınlanan “Cumhuriyetin Sesleri” adlı kitaplarda, İstanbul BilgiÜniversitesi Yayınları’nca basılan “İstanbul’da Eğlence” (2010) adlı kitapta ve İletişim Yayınevi’nce yayımlanan “Tren Bir Hayattır”(2012), “İskeleye Yanaşan…” (2013) ve “Sayfiye”(2014) adlı kitaplarda makaleleri yer aldı.

Ulaş Özdemir’le hazırladığı Balarısı Ahmet albümü ve Tülay German’ın eski kayıtlarından oluşan bir CD-kitap (“Burçak Tarlası 1962-87”) 2001 yılında yayınlandı. Belkıs Özener’in eski kayıtlarının derlendiği “Sahibinin Sesinden”adlı albüme ve “Türk Marşları” adlı derlemeye yazılarıyla katkıda bulundu.