Nesrin Nas: Toplumun Sessizliği Çıldırtıcı!

0
602

“Selamet Yeşilmen öldürüldüğünde ayağa kalkarken, mensubu olduğum parti ne diyecek diye düşünmek istemiyorum” diyerek aktif siyaset yerine sivil toplum mücadelesini seçen Nesrin Nas ile Yeni Demokrasi Hareketi’nden Anavatan Partisi Genel Başkanlığı’na uzanan siyaset yaşamını, Kürt sorunundan Suriye krizine kadar güncel siyaseti konuştuk… 

nesrin nas

İlginç bir siyasetçi, ilginç bir entelektüel, ilginç bir kadın Nesrin Nas. Koltukla doğmuş gibi hayatımıza bir kez girip bir daha kurtulamadıklarımızın aksine, en verimli sayılacak yaşlarda “artık yeter” deyip aktif siyasetten çekilmeyi bilmiş bir siyasetçi. Siyaseti bırakmanın kendisini özgürleştirdiğini düşünüyor. “Nusaybin’de öldürülen Selamet Yeşilmen için ayağa kalkarken, mensubu olduğum parti ne der diye düşünmek zorunda kalmak istemiyorum” diyor. Sivil Toplum mücadelesini seçmiş ama gençlerin ve kadınların siyasette daha etkin bir rol almasını istiyor. 
Yaşadığımız korkunç olaylar karşısında toplumun tepkisizliğinden son derece rahatsız. “Zombi toplumu olduk adeta” diyor ve başta gençler olmak üzere tüm toplumun demokratik tepkisini bir an önce göstermesi gerektiğini düşünüyor. 
Başkanlık sisteminin Türkiye’yi diktatoryal bir rejime götüreceğini, eğer illa başkanlık sisteminden söz edilecekse, her şeyden önce yerel yönetimlere çok geniş özgürlüklerin verilmesi gerektiğini söylüyor.
Yeni Demokrasi Hareketi’nden Anavatan Partisi üyeliğine, 21. Dönem ANAP milletvekilliğinden ANAP Genel Başkanlığına uzanan, artık geride bıraktığı siyaset geçmişi, Nesrin Nas’ı Türkiye’nin bugünü ve yarını üzerine düşünmekten alıkoymuyor. 
Emirgan sırtlarındaki evinde Kürt sorunundan Suriye krizine, Avrupa Birliğinden siyaset dünyasında kadın olmaya kadar geniş bir alanda sohbet ederken, adeta bir kitabın sayfalarında dolaştırdı bizi Nesrin Hanım. 
İlgiyle okuyacağınızı düşünüyoruz. 
NESRİN NAS KİMDİR: 1958 Kayseri doğumlu Nesrin Nas, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdikten sonra İngiltere’de uluslararası para piyasaları üzerine incelemelerde bulundu. Türkiye’ye döndükten sonra İÜ İktisat Fakültesi’nde Doktora eğitimini tamamlayan Nesrin Nas, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde akademisyen olarak görev yaptı. Siyasete Cem Boyner’in başını çektiği Yeni Demokrasi Hareketi ile giren Nas, Mesut Yılmaz’ın daveti üzerine Anavatan Partisi’ne (ANAP) katıldı ve 21. Dönem Milletvekilliğinin ardından 2003-2005 yılları arasında ANAP Genel Başkanlığı görevini de yürüttü. Evli ve 1 çocuk annesi Nesrin Nas, toplumsal sorunlara ilgisini sivil toplum kuruluşlarında yürüttüğü çalışmalarla sürdürüyor. 

Röportaj: Sinan Dirlik
Fotoğraflar: Doğuş Kozal