Denizcilerin duyulmayan çığlığı “Hırça mapaya dayandı!”*

0
402
Fotoğraflar Deniz İşçileri Platformundan alınmıştır

Tamer Durak: Mektubu kaleme alan denizciler kimler?

Deniz İşçileri Platformu: Mektubu bütün deniz emekçilerinin ortak fikirleri doğrultusunda bir grup arkadaşımız günlerce tartışarak oluşturdu. Bu süreçte herkes çalıştığı gemide iş arkadaşlarından mektup hakkında fikir ve görüş aldı böylelikle olabildiğince kolektif bir yaratım süreci yürüttük. Yani mektupta yağcıların, gemicilerin, kaptanların, çarkçıların… hemen hemen ulaşabildiğimiz herkesin tuzu var.

Son dönemde işçilerin mücadele ile kazanılmış haklarına yoğun bir saldırı var denizcilerde bundan payını alıyor, son dönemde deniz işçilerinin örneğin işçi sigortasının denizciler tarafından ödenmesi tasarısı ne anlama geliyor? Sizce bu tasarı neden şimdi geliyor? 

-aslında yıllardır süren ve sistematik işleyen bir hak gaspı süreci söz konusu. Nasıl ki diğer sektörlerde zengin ile fakir arasındaki uçurumu genişletiyorlarsa aynı şekilde denizcilik sektörü de bundan payını alıyor. Öncelikle 2008 yılında denizcilerin Yıpranma Payları gasp edildi. Yıpranma payından vazgeçip yabancı bayrakta çalışmayan denizciler bu hakkın gasp edilmesiyle birlikte yabancı bayrağa yönlenmiş oldu ve bu da sözde vatanperver armatörlerimizin masraflardan kaçınmak için gemilerinden Türk bayrağını indirip yabancı bayrak çekmesinin önünü açtı. 2015 yılına kadar yabancı bayrak da olsa denizcinin sigortası armatör tarafından zorunlu olarak yatırılıyordu. 2015 yılında bu hakkımızı da gasp ettiler. Yani sürekli zengini daha zengin yaptılar. Şimdi önümüzü konan bu tasarıyla birlikte armatörün sırtından aldıkları sigorta parasını denizcilerin sırtına yükleyip, emekçiyi daha fakir hale getirmek istiyorlar.


Tamer Durak: Deniz İşçisi kimdir? Armatör kimdir? Armatörler ile deniz içilerinin hukuku nasıl düzelir?

Deniz İşçileri Platformu: Deniz işçisi; denizcilik iş kolunda çalışan denizcileri, tersane işçilerini, liman işçilerini, balıkçıları, dalgıçları, denizden ekmeğini kazanan bütün işçileri kapsayan çatı bir terim.  Armatör ise; gemi, tersane sahibi patronları ifade etmek için deniz hukukunda ve sektörde kullanılan bir terim. Armatörler ile denizcilerin hukuku tıpkı patron ve onun çalıştırdığı işçiler arasındaki hukuka benzer. Sömürünün olduğu hiçbir alanda bu ilişkinin düzeleceğini sanmıyoruz.